Malgrat que des del Palau de la Generalitat rebutgin condicionar-ho al calendari de La Moncloa, el govern espanyol es manté en el seu “compromís”: convocar la mesa de diàleg bilateral abans que acabi el mes de febrer. Així ho ha reiterat la portaveu de l’executiu de coalició, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres d’aquest dimarts. Segons ha explicat, només falta concretar els integrants del fòrum i el lloc i la data de la primera trobada, que encapçalaran els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra. També l’ordre del dia, que donaran a conéixer quan el tinguin tancat. El que continuen descartant és la figura d'un mediador que continua reclamant JxCat. Fonts de l'executiu reclamen a aquesta formació que abandoni la lògica electoralista.

Després que el Govern hagi refredat la situació i s’hagi expulsat la pressió de sobre, La Moncloa es manté en els mateixos termes. Després de celebrar dos Consells de Ministres, un a La Zarzuela i l’altre a La Moncloa, la portaveu del govern espanyol ha deixat clar que “el compromís és convocar la mesa abans que acabi el mes de febrer”, ja sigui aquesta setmana o la que ve. En aquest sentit, ha apuntat que els dos gabinets estan en contacte per tancar l’agenda, els integrants de la mesa de diàleg i l’ordre del dia de la primera trobada. “En el moment que ho coneguem, ho donarem a conéixer”, s’ha compromès la dirigent socialista.

Fonts de l’executiu espanyol consideren que tots aquests “obstacles” com el calendari o el relator “responen més a la seva pròpia estratègia electoral”, concretament de JxCat. En aquest sentit, asseguren que qui ara posi traves a la mesa, després de “reclamar-la fins a la sacietat”, haurà de donar les explicacions. Subratllen que ni tan sols els dos partits independentistes són capaços de posar-se d’acord en assumptes com el del mediador, que la part espanyola continua rebutjant perquè “no cal que hi hagi ningú prenent nota”.

Com en les setmanes anteriors, María Jesús Montero ha defensat que els relators han de ser els espanyols que “seran testimonis del diàleg”. Per altra banda, ha reiterat la “complexitat” de la crisi política catalana, i que per això no esperen “fruits a curt termini”. No obstant això, la portaveu espanyol ha sostingut que cal “buscar punts de trobada que ens permetin donar una solució a un dels conflictes més importants que té aquest país”.

Casado ha d’abandonar el bloqueig

L’endemà de la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Casado, La Moncloa ha aprofitat per reiterar el seu missatge: el PP ha de sortir de l’estratègia de “bloqueig” i “crispació” i tornar a ser un partit “amb sentit d’Estat”. Si torna a posiciones moderades, ha assegurat la portaveu del govern espanyol, trobaran un govern espanyol amb la mà estesa. Ha afegit que, si Casado “no està en condicions”, sigui “el conjunt del PP” qui torni “al camí de la responsabilitat”. Sobre la taula hi ha assumptes importants com la renovació de la cúpula judicial.

“Volem traslladar a la societat que tenim un projecte de país molt clar i la dreta no podrà evitar que el duguem a terme”, ha assegurat la portaveu de l’executiu.