La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha lamentat l'absència del president de la Generalitat, Quim Torra, a la conferència de presidents d'aquest divendres a La Rioja però ha negat que suposi "cap perjudici" per als interessos de Catalunya en el repartiment del fons de recuperació. Darias ha dit que l'executiu espanyol ha enviat tota la documentació sobre la trobada a la Generalitat i ha afirmat que és Torra qui "haurà d'explicar" el perquè de la seva absència. "Nosaltres seguirem treballant per buscar l'entesa", ha assegurat Darias. Sobre la petició de Torra d'una reunió bilateral, la ministra ha defensat que "són tan importants els òrgans de cooperació bilaterals com multilaterals".

Segons Darias, aquesta "serà la legislatura del diàleg" i les trobades bilaterals i multilaterals "es complementen" i són "elements imprescindibles" en un Estat descentralitzat. "Ens hauria encantat que hi fossin tots", ha remarcat.

Nega discriminació del País Basc

La ministra de Política Territorial ha negat que l'acord al qual han arribat els governs espanyol i basc -que és el que ha fet que el lehendakari, Íñigo Urkullu, hagi assistit finalment- respongui a un tracte discriminatori i ho ha justificat pel fet que tant Euskadi com Navarra tenen un règim foral diferenciat de la resta. Alguns presidents autonòmics, com la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, ho han criticat.

"Satisfets" amb el "clima de diàleg"

Darias ha mostrat la "satisfacció" del govern espanyol amb el "clima de diàleg" de la jornada i ha defensat que trobades com la d'aquest divendres són "imprescindibles" i, per això, Sánchez ha plantejat que siguin mensuals. "Hi ha una cosa de la qual ja ningú dubta i és la necessitat que se celebrin", ha opinat.

La ministra de Política Territorial ha defensat la celebració de la conferència com el "màxim òrgan de cooperació multilateral" i de resposta "coordinada" davant del "major repte com a país". En aquest sentit, ha reivindicat "unitat" i "lleialtat institucional" en la resposta i en les conseqüències de la crisi i també en la reconstrucció social.

"Acords" amb les comunitats

Entre els "acords" als quals s'ha arribat amb les comunitats, hi ha la convocatòria de conferències de presidents de manera mensual ja sigui telemàticament o presencialment. La propera està prevista per a finals d'agost i girarà entorn del nou curs escolar. També la creació d'una conferència sectorial amb les comunitats –liderada per la ministra d'Hisenda-, la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera per al setembre i l'aplicació d'alerta de contagis de covid, que ja està a punt de poder-se utilitzar després de la prova pilot a les Canàries.

Darias ha negat que la trobada hagi estat un monòleg i ha dit que la gestió dels fons europeus suposa un canvi de paradigma també en el seu repartiment. "Es tracta d'articular entre tots el projecte de país que volem", ha insistit. En aquest sentit, ha admès que alguns presidents volien saber quines quantitats els pertocarien però que l'objectiu passa per "contribuir entre tots a portar projectes tractor".

Peticions de gestió compartida dels fons

En aquest sentit, la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha explicat després de la conferència que demanat al president Sánchez que les comunitats gestionin el 50% dels fons de reconstrucció i que les autonomies tinguin un pes específic. En aquest sentit, ha criticat que ja estigués "tot repartit" i que se'ls hagi donat poc marge després que s'anunciés a la premsa.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat "descentralització" i "cogovernança" en la gestió dels recursos del fons europeu. Segons ha explicat, Sánchez està disposat a valorar-ho i discutir-ho al setembre. "El model centralista no ens serveix", ha dit, i ha explicat que a la reunió d'aquest divendres no hi ha hagut concrecions sinó que ha estat una trobada informativa, sense acords.

El lehendakari Iñigo Urkullu també ha demanat coparticipació autonòmica en els fons i que no tot es dirigeixi des del govern espanyol. En aquest sentit, ha admès que al País Basc el calendari els condiciona per les recents eleccions, però que treballarà durant el mes d'agost per presentar projectes als fons.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat