El Ministeri de l'Interior ha iniciat una investigació sobre els guàrdies civils que han afirmat estar disposats a "vessar" la seva sang en contra de l'acord del PSOE i Junts que obre la porta a la investidura del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i a una llei d'amnistia a favor dels protagonistes del Procés. Segons avança ElDiario.es aquest divendres, el director general de la Guàrdia Civil, Leonardo Marcos, ha ordenat a la comandància d'informació del Cos -l'estructura d'elit- identificar els membres de l'Asociación pro Guardia Civil que han publicat el comunicat. En aquest asseguren que estan "disposats a vessar la darrera gota" de la seva "sang en defensa de la sobirania i independència d'Espanya i del seu ordenament constitucional".

Les autoritats identificaran els guàrdies civils darrere del comunicat i després s’obrirà la corresponent investigació interna per infraccions disciplinàries. A banda, també s’estudiarà si amb aquest comunicat han comès algun delicte, han avançat a elDiario.es fonts de la Guàrdia Civil.

De moment, segons les mateixes fonts, la direcció de l’institut armat creu que hi ha un “greu incompliment del deure de neutralitat política i altres obligacions bàsiques” dels agents que formen part del cos de la Guàrdia Civil. L’escrit s’ha enviat a la Direcció Adjunta Operativa i a l’Assessoria Jurídica i adjunta còpia per a la comandància d’informació. Els autors de l’escrit es preveu que, un cop siguin identificats, prestin declaració davant de Règim Disciplinari.

L'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), una de les organitzacions més representatives d'aquest cos policial, ha emès aquest divendres un contundent comunicat en el qual mostra sense cap mena de dubte el seu rebuig més feroç a l'entesa. Una de les frases del text evidencia a què obren la porta, si fa falta: "Estem disposats a vessar fins a l'última gota de la nostra sang en defensa de la sobirania i independència d'Espanya i del seu ordenament constitucional".

Per a l'Aprogc, la principal preocupació és una mesura de gràcia que, segons diuen, podria difuminar la separació de poders. "Aquells qui tenim els instruments per exercir el monopoli de la força entenem que només l'administració de Justícia té legitimitat constitucional i capacitat material per velar en aquest moment perquè els principis superiors del nostre ordenament jurídic recollits a l'article 9 de la Constitució no es converteixin en paper mullat", afirmen. Afegeixen, també, que estan observant "esperançats" el compromís i la tenacitat del Poder Judicial "per mantenir la seva independència", i esperen que "trobi el camí per preservar l'estat de dret". "En la seva tasca trobaran el nostre ferm i indubtable compromís per tal de garantir la igualtat davant la llei i la seva aplicació, especialment davant aquells que sistemàtica i arbitràriament demostren vocació de situar-se per sobre de tots i la llei", diuen, en un retret directe contra els líders independentistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!