El govern espanyol vol “mantenir el diàleg dins la Constitució”. D’aquesta manera ha respost la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, a les “soflames unilaterals” d’alguns dirigents independentistes. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, ha defensat la necessitat d’una investidura per fer front a "desafiaments" com la sentència del Tribunal Suprem, que arribarà en les pròximes setmanes, i ha esperonat Pablo Iglesias a abandonar “propostes absurdes i buides de contingut” i acceptar l’acord programàtic amb el PSOE. Les paraules de la dirigent socialista arriben amb el diàleg Estat-Generalitat interromput des de fa mesos, i l’endemà que la portaveu del Govern, Meritxell Budó. exigís reprendre aquesta interlocució.

“No és una qüestió d’himnes i banderes; el govern vol continuar treballant en el diàleg dins la Constitució”, ha defensat la portaveu espanyola en funcions. Ho ha fet, però, després d’advertir dels “missatges dels líders independentistes” durant la celebració de la Diada així com de la “imminència” de la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici al procés, que s’espera per a la primera quinzena d’octubre. "Volem continuar treballant", ha assegurat. Per a això cal la formació d’un govern, ha insistit. 

En aquest sentit, la dirigent socialista ha qualificat com a “proposta absurda i buida de contingut” l’oferta de Pablo Iglesias d’un govern de coalició amb un període de prova d’un any, que en cas de sortida de l’executiu Unidas Podemos mantindria el suport parlamentari. “El govern de coalició és inviable; acceptem aquesta realitat”, ha assegurat. “No podem conformar un govern sobre un terreny de desconfiança, sota la vigilància d’una part sobre l’altra”, ha insistit. “Hem de construir un govern sòlid, no sobre la sorra”, ha conclòs.

El govern espanyol no es mou de la seva oferta sobre la taula: acord programàtic, sistemes de garanties del compliment i “participació activa” en l’administració de l’Estat, sense més concreció.  “La situació per part del PSOE està molt clara; hem fet una oferta i estem a l’espera que Unidas Podemos reflexioni i ens contesti sobre aquesta oferta”, ha assenyalat Isabel Celaá, que ha avisat que els ciutadans són conscients de la “inflexibilitat” de la formació de Pablo Iglesias si hi ha una repetició electoral el 10 de novembre

“Hi ha els vots, els escons i el programa. Només falta el d’Unidas Podemos”, ha afirmat la portaveu en funcions del govern espanyol. “El que ha de decidir ara Unidas Podemos és si vols enfrontar els problemes laborals, lluitar contra els lloguers desorbitats o fer una llei de lluita contra el canvi climàtic, o si prefereix eleccions. Ha de decidir si vol tornar a unir-se a les tres dretes per a impedir un cop més un govern progressista”, ha etzibat.

Finalment, Isabel Celaá ha descartat un escenari de debat d’investidura sense tenir prèviament garantits els suports a aquesta investidura. “No sotmetrem la ciutadania a una nova frustració d’una investidura fallida si no compta amb el suport suficient”, ha assegurat.