Pedro Sánchez té molt clara quina és la seva prioritat: no “dependre de les forces independentistes”. Així ho va assegurar el candidat a la investidura aquest dijous en una entrevista televisiva i així ho ha reiterat la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres. És l’argument que ha fet servir per a rebutjar el govern de coalició proposat per Pablo Iglesias i per a tornar a reclamar l’abstenció del Partit Popular i Ciutadans per facilitar la governabilitat.

“En el govern d’Espanya no podem jugar amb una majoria insuficient que a més a més depengui de les forces independentistes”, ha assegurat la dirigent espanyola, que ha insistit en diverses ocasions en la necessitat de “no dependre de les forces independentistes”. D’aquesta manera, ha rebutjat la proposta feta per Iglesias de sotmetre a votació en la investidura aquest govern conjunt. “Estem en un moment seriós i crític i necessitem un govern que serveixi per a governar”, ha sostingut. Ha lamentat que Unidas Podemos no hagi fet "cap moviment per acostar-se".

Això no vol dir que es tanquin a rebre les possibles abstencions dels independentistes, com en el cas de Navarra, però sense pactes ni contrapartides. “Una abstenció d’ERC no és dependre d’ERC”, ha aclarit Isabel Celaá, que ha subratllat que cada formació “administra els seus vots com millor considera”. Tampoc no ha aclarit si, en el marc de la ronda de contactes de la setmana que ve, tornarà a haver-hi reunions d’algun dirigent socialista amb els portaveus independentistes.

Un divendres més, la ministra portaveu ha insistit que l’oferta de Pedro Sánchez a Pablo Iglesias no és “irrellevant”, sinó que està “carregada de contingut polític i social” i incorpora una comissió de seguiment dels acords. “El president farà tots els esforços per aconseguir un acord”, ha insistit. Però en cap cas, ha afegit, passarà per la coalició. En primer lloc, perquè no suma majoria absoluta, i en segon lloc perquè “no tenim el mateix model de país”, és a dir, sobre Catalunya. Ha assegurat que “alguna cautela s’ha d’establir” al voltant d’aquesta qüestió de discrepància.

També un divendres més, Celaá ha insistit en la necessitat que el Partit Popular i Ciutadans s’abstinguin per a facilitar les coses. “No hem perdut l’esperança que dues forces polítiques tan importants, com ho són el PP i Cs, compleixin amb la seva part de responsabilitat, que és menor que la del PSOE”, ha afirmat en aquesta línia.