Els socialistes mantenen les portes obertes a “totes les possibilitats”, però amb retrets cap al seu potencial soci. Aquest divendres, després de la reunió del Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha retret a Pablo Iglesias que hagi convertit la investidura de Pedro Sánchez en “una qüestió d’egos personals”. En aquest sentit, li ha rebatut que és “una qüestió d’Estat”. Han tornat a reclamar parlar en primer lloc del programa i després de les persones, sense aclarir la qüestió dels ministres de Podemos. I han tornat a posar sobre la taula les diferències sobre Catalunya.

L’últim missatge del PSOE aquest dijous el vespre, mostrant-se obert a incorporar perfils més tècnics d’Unidas Podemos, no ha acabat de satisfer la formació de Pablo Iglesias, que no vol cap veto als seus membres. Des de Moncloa repliquen que “no ens hem de perdre en debats estèrils sobre càrrecs i noms”, sinó que s’ha de parlar de polítiques. Malgrat tot, no ha aclarit gaire en què consisteix l'oferta que fan als seus potencials socis.

“No volem unes altres eleccions, sinó que volem una investidura eficient la setmana del 22”, ha assegurat Isabel Celaá fent referència a la data del ple d’investidura, en deu dies. En aquest sentit, ha reclamat tornar a la casella de sortida i contemplar “tots els escenaris”, també el de ministres de Podemos, tot i que ha fet una ferma defensa del “govern de cooperació”. En tot cas, ha insistit que aquesta no és una qüestió de noms i ha lamentat que Unidas Podemos no accepti el “moviment real del PSOE”.

En aquest sentit, Celaá s’ha preguntat en un to enfadat: “Qui comença negociant pels noms del Consell de Ministres? En quin lloc del món? On?”. I ha insistit en aquest sentit: “Això no s’ha vist mai”. Davant les insinuacions d’Unidas Podemos, ha defensat que “no hi ha cap veto a ningú”.

Malgrat deixar les portes obertes, la portaveu del govern espanyol ha tornat a subratllar allò que els separa: Catalunya. “No només hem de tenir una mirada coincident en polítiques socials, sinó també en polítiques d’Estat”, ha sostingut Celaá. “Més encara en un país en el qual un territori, els que governen aquell territori volen separar-se”, ha conclòs.

Finalment, pel que fa a la consulta de Podemos a les seves bases sobre la fórmula de govern, Isabel Celaá ha expressat respecte. No obstant això, ha insinuat que el redactat de la pregunta porta implícita la resposta que obtindrà dels seus inscrits.