El govern espanyol ha decidit no enviar cap delegació a l'homenatge del fotògraf català de Mauthausen, el barceloní Francesc Boix. L'acte s'ha celebrat aquest matí al cementiri Père-Lachaise de París, la ciutat on va morir el fotògraf l'any 1951, amb 30 anys. 

Fa poc menys de dues setmanes, el Congrés dels Diputats va demanar al govern espanyol que homenatgés i reconegués la tasca del fotògraf Francesc Boix. La iniciativa va sorgir d’una proposició no de llei impulsada per Ciutadans i aprovada per unanimitat a la cambra.

Tot i aquesta demanda, sembla que al final el govern espanyol ha decidit no enviar-hi ningú, segons publica eldiario.es. Finalment, només hi ha anat una representació de baix nivell formada pel conseller de Cultura de la mateixa ambaixada espanyola a París i el cònsol general a la ciutat. 

Segons explica el citat mitjà, no és la primera vegada que el govern espanyol incompleix a l'hora d'homenatjar els ciutadans espanyols que van ser deportats als camps de concentració nazis, per acord entre Hitler i Franco. El 2015, el Congrés va insistir a organitzar un gran homenatge coincidint amb el 70è aniversari de l'alliberació dels camps. El PP va votar a favor de la iniciativa i al final es va fer enrere.

Aquest és un antecedent d'una situació similar a la que s'ha produït avui a París a l'homenatge de Boix. El fotògraf va ser presoner al camp de concentració de Mauthausen, va treballar al laboratori fotogràfic del camp i va ocultar més de 20.000 fotografies amb l’ajuda d’alguns presoners. Les imatges van ser, posteriorment, un testimoni clau contra la barbàrie nazi als judicis de Nuremberg.