Cleca a Manuel García-Castellón per part del govern espanyol. Pilar Alegría, la portaveu de l’Executiu que presideix Pedro Sánchez, ha recordat al jutge de l’Audiència Nacional que “Suïssa és una democràcia consolidada”, el mateix país que s’ha negat a col·laborar en la investigació del cas Tsunami Democràtic. És l’única valoració que ha gosat fer la també ministra d’Educació. Perquè, preguntada per la decisió de l'Oficina Federal de Justícia, dependent del Ministeri de Justícia d’aquell país, ha reivindicat que la Moncloa “respecta” totes les decisions judicials, provinguin de tribunals espanyols o europeus. “Ha de ser el jutge qui doni resposta” a aquesta situació, ha sentenciat Alegría.

Resumidament, Suïssa ha qüestionat la investigació per terrorisme que García-Castellón imputa des d’Espanya contra Carles Puigdemont i Marta Rovira. El magistrat de l’Audiència Nacional havia reclamat a les autoritats suïsses que localitzessin la secretària general d’Esquerra Republicana, però la justícia del país ho ha suspès. Avisen que pot haver-hi “caràcter polític” en la investigació de Tsunami Democràtic. I és més: demanen al jutge espanyol que “ampliï la informació” sobre la llei d’amnistia que s’aplicarà a l’independentisme, així com les conseqüències que pot tenir aquesta norma sobre els investigats per la plataforma. Avisa, a més, que no queda clara la relació entre Rovira i Tsunami. 

Pressió sobre Junts: el PSOE s’enroca amb l’amnistia

Per altra banda, la portaveu del govern espanyol ha assenyalat en aquesta roda de premsa que el desig de l’Executiu és arribar “al més aviat possible” a un acord amb Junts per Catalunya sobre l’amnistia. Ara bé, fonts del govern espanyol asseguren que Pedro Sánchez no ha ordenat al seu equip negociador prémer l’accelerador per arribar com més aviat millor a un acord amb la formació independentista.

 

 

Expliquen que els socialistes sempre s’han marcat el termini d’un mes per arribar a un acord des que Junts va decidir desar la norma al congelador del Congrés. La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ja ha avisat aquest mateix dimarts que qualsevol modificació a la norma serà de “matèria tècnica”, en tant que el text va entrar “constitucional” a la cambra baixa i així és com n’haurà de sortir. Però aquestes mateixes fonts també alerten que des del PSOE “no ens movem, ens hem plantat”.

La també ministra d’Hisenda ha desitjat, en declaracions a la cadena SER, que “tant de bo” s’arribi a un acord entre les dues parts “a les pròximes hores o dies”. Més tard, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha manifestat en roda de premsa que el desig de l’Executiu és aconseguir un pacte “al més aviat possible”. I, de fet, aquest dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, va obrir la porta a poder anunciar “un acord ben aviat”. Fonts del govern espanyol, però, descarten que aquestes declaracions puguin tenir una lectura entre línies, i que Sánchez no ha ordenat accelerar les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!