No ens movem, ens hem plantat”. Així es manifesten fonts del govern espanyol sobre les negociacions entre el PSOE i Junts per Catalunya al voltant d’una llei d’amnistia, que asseguren que Pedro Sánchez no ha ordenat al seu equip negociador prémer l’accelerador per arribar al més aviat possible a un acord amb la formació independentista. Expliquen que els socialistes sempre s’han marcat el termini d’un mes per arribar a un acord des que Junts va decidir desar la norma al congelador del Congrés. La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ja ha avisat aquest mateix dimarts que qualsevol modificació a la norma serà de “matèria tècnica”, en tant que el text va entrar “constitucional” a la cambra baixa i així és com n’haurà de sortir.

La incògnita és ara saber quin és el retoc “tècnic” que podria haver-se plantejat en les negociacions entre PSOE i Junts. De moment, l’única proposta coneguda i admesa per part dels socialistes és modificar la Llei d’Enjudiciament Criminal per tal d’escurçar el temps d’instrucció de les causes judicials. El mateix Pedro Sánchez va tancar la porta a modificar la definició del delicte de terrorisme en el Codi Penal. Junts, mentrestant, reivindica la necessitat de fer modificacions en les excepcions dels delictes de terrorisme i de traïció.

La també ministra d’Hisenda ha desitjat, en declaracions a la cadena SER, que “tant de bo” s’arribi a un acord entre les dues parts “en les pròximes hores o dies”. Més tard, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha manifestat en roda de premsa que el desig de l’executiu és aconseguir un pacte “al més aviat possible”. I, de fet, aquest dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, va obrir la porta a poder anunciar “un acord ben aviat”. Fonts del govern espanyol descarten que aquestes declaracions puguin tenir una lectura entre línies, i que Sánchez no ha ordenat accelerar les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont. 

Precisament aquest dimarts, la Mesa del Congrés dels Diputats ha aprovat prorrogar per dues setmanes més el marge de temps que tenen PSOE i Junts per Catalunya per arribar a un acord sobre la llei d’amnistia. Així, les dues formacions tenen fins al 7 de març per trobar un desllorigador i elaborar un nou dictamen a la Comissió de Justícia. Aquest termini, però, ja no es podrà tornar a prorrogar. És a dir, la nova data fixada per la Mesa és l’ultimàtum que tenen socialistes i juntaires per arribar a un pacte definitiu.

La iniciativa del Parlament sobre la independència

El govern espanyol també admet que ha estat durant la roda de premsa a la Moncloa d’aquest dimarts que han tingut coneixement que la Mesa del Parlament ha admès a tràmit una iniciativa popular que reclama fer efectiva la independència de Catalunya. Fonts de l’executiu neguen que el vot a favor de Junts sigui cap gest per pressionar el PSOE en les seves negociacions amb l’amnistia, i li treuen ferro a la situació. “Al Parlament hi ha posicions maximalistes que després no tenen traducció”, assenyalen les mateixes fonts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!