Ara per ara, el xoc per la llei audiovisual amb ERC continua sense resoldre's. Des de fa dies, els equips negociadors de les dues parts estan conversant i intercanviant documents. Segons informen fonts del govern espanyol, s'està buscant una "fórmula equilibrada" que permeti introduir la producció, el doblatge i la subtitulació en llengües cooficials. Tot plegat, una setmana després que l'executiu central filtrés que la quota del 6% només afectaria les plataformes radicades a Espanya, però no les internacionals com Netflix, HBO Max, Amazon Primer Video o Disney+.

Així, segons fonts del govern espanyol, s'està treballant en una fórmula d'equilibri que incorpori "elements de tota mena". Sense entrar en més detalls, precisen que s'hi està treballant des de la setmana passada, que hi ha hagut intercanvi de documents i que estan analitzant-los. En qualsevol cas, des de La Moncloa estan convençuts que seran capaços de reconduir les relacions amb els republicans. Valoren especialment el gest de renunciar a presentar un veto als pressupostos de l'Estat en la seva tramitació al Senat.

Fonts del mateix govern espanyol ja asseguraven divendres passat que la negociació per a resoldre el xoc amb els republicans sortirà bé i aviat. En aquesta línia, aquestes mateixes fonts remarcaven que hi ha predisposició a l’acord i que s'estava "treballant a fons”.

ERC alerta

Aquest mateix cap de setmana, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, alertava que no pactar la llei audiovisual amb ells "dificulta" acords futurs amb el PSOE i advertia que "si volen jugar amb foc, al final es poden cremar". Vilalta va remarcar que els republicans no aplicaran la llei si no es compleix la quota a totes les plataformes "estiguin radicades on estiguin radicades", és a dir, que també afectin les internacionals. 

"La llei ha de ser absolutament clara. Ha de quedar en concreció, negre sobre blanc, aquesta protecció de la llengua catalana amb les quotes, percentatges i articles que siguin necessaris en el si de la llei. I a partir d'aquí tot anirà bé. Si no, és molt difícil que ens puguem continuar trobant", va assegurar Vilalta.

Insistència en el CGPJ

Aquest cap de setmana s'han complert tres anys que va caducar el mandat de l'actual cúpula del CGPJ. Des del govern espanyol lamenten que, malgrat totes les crides fetes des de La Moncloa, no hi ha hagut cap mena d'avenç en les converses amb el PP. Fonts de l'executiu central adverteixen que aquesta qüestió fins i tot quedarà reflectida a l'informe sobre l'estat de dret que la Comissió Europea farà sobre Espanya al mes d'abril.