La mobilitat, ara restringida a la província o regió sanitària de referència, podria relaxar-se. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, hi ha obert la porta en l'última etapa del desconfinament, a partir del 8 de juny. El dirigent socialista ha assenyalat que "en fase 3 es pot establir un nivell de mobilitat dins d'una comunitat o entre comunitats que estiguin en una mateixa fase". Aquestes restriccions s'aixecaran del tot a partir del 21 de juny, quan finalitzarà la sisena pròrroga de l'estat d'alarma que es votarà aquesta setmana al Congrés dels Diputats. Ha confiat a retenir el suport de Ciutadans.

En una entrevista a TVE aquest dilluns al matí, el ministre de Transports ha confiat a obtenir el suport també de Ciutadans, després de tancar el vot favorable del PNB i l'abstenció d'ERC. En aquest sentit, preguntat sobre Ciutadans, ha recordat que va donar-hi suport “des d’una perspectiva estrictament de l’àmbit de la salut”. Ha assenyalat que “no han canviat les raons d’aquell suport”. Ha trobat "lògic" que es mantingui, perquè "no és un suport al govern". La formació d’Inés Arrimadas, que recel·la d’acors de Sánchez amb ERC, haurà d’aclarir la seva posició.

Pel que fa al traspàs de la gestió de l’ingrés mínim al País Basc i Navarra, però no a altres comunitats que també ho han demanat, Ábalos ha argumentat que aquests territoris ja fa “bastants anys” que gestionen ingressos d’aquestes característiques “amb un nivell gestió desenvolupat” i una molt alta cobertura. “Aquesta cobertura no es dona a altres comunitats autònomes”, ha precisat.

Turisme?

El ministre no ha aclarit si es permetrà abans l’arribada de turistes internacionals que de turistes interns. Preguntat sobre aquesta qüestió, José Luis Ábalos ha subratllat que la quarantena de 14 dies continua prevista fins a l’1 de juliol en “coherència” amb el pla de desescalada. Abans s’obriran corredors internacionals amb destins segur, que serviran com a “pla pilot” per a l’estiu.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram