El govern espanyol ha tornat a tancar aquest dijous de bat a bat la porta a celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, però sí que ha deixat oberta la porta de l’amnistia. Isabel Rodríguez, la portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, ha remarcat que una consulta als catalans sobre la independència del seu país “no està contemplada a la Constitució” i que, per tant, no hi ha cap possibilitat de tirar-la endavant. No s’ha mostrat tan contundent, però, sobre una llei d’amnistia. Tot i deixar clar que qualsevol alleujament penal als protagonistes del Procés “no seria un sí als independentistes”, ha remarcat que qualsevol acció del govern espanyol al voltant del conflicte polític entre Catalunya i Espanya es fa pel bé de la “cohesió territorial”.

Només treballem amb el marc de la Constitució per donar cohesió territorial al país”, ha assenyalat en una entrevista a Tele5, en la qual ha remarcat que acceptar una de les grans demandes de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana “no seria un sí als independentistes”, sinó continuar “treballant per una Espanya millor”. Així doncs, ha volgut titllar de “disc ratllat” les queixes del PP sobre les presumptes cessions que fan els socialistes a l’independentisme. “El PSOE ha demostrat ser el partit capaç de donar estabilitat territorial al país, i ser el que millor interpreta la pluralitat reflectida a les urnes el 23-J”, ha assenyalat.

La també ministra de Política Territorial ha recordat que amb el govern de Pedro Sánchez “hem tornat a la pau i la convivència a Espanya després d’una de les seves pitjors crisis”. Així, ha defensat que en l’anterior legislatura els socialistes ja van pactar amb l’independentisme per aconseguir “millor ocupació i salaris”. “Aquesta és la igualtat en què creiem els socialistes”, ha remarcat.

Les paraules d’Isabel Rodríguez d’aquest dijous han anat en la mateixa línia que les de la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, el passat dimecres. La socialista va demanar anar “pas a pas” en les negociacions per una amnistia o un alleujament penal. Cal tenir en compte que a Ferraz, així com a La Moncloa, es fa molt difícil que es pronunciï la paraula ‘amnistia’, i es parla, en tot cas, de “solucions polítiques a conflictes polítics”.

Així doncs, ja fa temps que el PSOE no nega la constitucionalitat de tirar endavant un alleujament penal pels protagonistes del Procés, però el partit demana “prudència” i “discreció” sobre qualsevol conversa amb Junts per Catalunya que puguin tenir en les pròximes setmanes. Aquest mateix dijous, però, Carles Puigdemont ha negat que, a hores d’ara, hi hagi cap conversa entre els socialistes i el seu partit al voltant d’una llei d’amnistia, i ha assegurat que cap de les dues parts ha fet encara cap proposta.

Fins ara, el PSOE ha promès ser “coherent” amb la seva estratègia dels darrers anys de voler desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Pilar Alegría també va obrir la porta a negociar amb Junts durant aquest mes de marge que tenen fins que no tingui lloc la sessió del debat d'investidura de Feijóo.