El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska vol reforçar el seu nivell d'idiomes. No les co-oficials de l'Estat espanyol, sinó l'anglesa i la francesa. Per això, és el mateix ministeri i, per tant els pressupostos del govern, que inclouen la despesa d'aquestes classes. En concret, s'ha marcat invertir 15.000 euros perquè aprengui i reforci les dues llengües esmentades.

L'objectiu és "millorar la utilització de tots dos idiomes en les reunions i negociacions internacionals d'alt nivell que tenen lloc habitualment en relació amb les matèries pròpies del Departament". Aquesta és la resposta que ha donat el PSOE a una pregunta parlamentària del Partit Popular que sol·licitava conèixer la despesa prevista en aquests cursos per a personal d'alta direcció. Sense especificar quants ni quins, els 15.000 euros també anirien en el reforç d'altres perfils, més enllà de Marlaska.

Però Europa Press ha pogut destapar el nom d'alguns que es beneficiaran. El secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, només d'anglès; Carmen Pérez, la directora general de Política Interior també d'anglès; mentre que Susana Crisóstomo, la directora de Gabinet del ministre, ho fa amb l'anglès i el francès.

I tots aquests diners, per quin període de temps? Pràcticament un any: del 15 de gener al proper 10 de desembre de 2021, per un màxim de 394 hores en total, a repartir entre tots els alumnes. L'import exacte del contracte és de 14.972 euros.

Altres càrrecs

Després de l'escàndol, s'han detallat altres càrrecs que també practicaran un idioma. La directora general de la Guàrdia Civil, la socialista Maria Gámez amb un total de 100 hores, per un import de 1.130 euros i en modalitat presencial, sol·licitat per realitzar-les des de l'abril de 2021.

Els membres de la Junta de Govern de la Policia Nacional, en què també participa el director general, Francisco Pardo Piqueras, reforçarà l'anglès. I pel que fa al secretari general d'Institucions Penitenciàries, s'especifica que Àngel Luis Ortiz va assistir a classes presencials d'anglès durant el curs escolar 2018/19. En definitiva, una pràctica habitual que ja ve de lluny en el govern socialista.

Fonts del govern Sánchez ara corren a donar explicacions: "L'objectiu d'aquests cursos és augmentar les habilitats de comunicació dels alumnes en l'esmentat idioma per, fonamentalment, la seva assistència a reunions d'alt nivell amb els seus homòlegs d'altres països". Abans de l'inici de curs, puntualitzen, es van emplenar els mateixos tràmits establerts per a la resta de les activitats formatives, "correctament informat a tothom".

Fotografia de portada: imatge de recurs del ministre Marlaska