El govern espanyol va participar de la fuga de Joan Carles I als Emirats Àrabs ara fa dos anys. Però se'n desentén completament quan es tracta del seu retorn, previst per aquest cap de setmana a la localitat gallega de Sanxenxo, on participarà d'una regata. Fonts de l'executiu central deixen clar que es tracta d'un "viatge privat" de l'antic cap de l'Estat, del qual ells no participen, ni tan sols a nivell de seguretat. I eviten pronunciar-se sobre si és convenient o no. Malgrat tot, aquesta és només la versió oficial que arriba de La Moncloa. Com sempre que es tracta de la monarquia espanyola, hi ha rebel·lia d'Unidas Podemos, que considera que l'emèrit "se'n riu dels espanyols".

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez ha esquivat totes les preguntes sobre aquest assumpte. La dirigent socialista s'ha limitat a repetir que no hi tenen res a dir perquè és un assumpte que afecta exclusivament la Casa Reial. Preguntada per segona vegada sobre si el rei emèrit hauria de donar explicacions pels seus escàndols, com havia defensat el mateix president Pedro Sánchez, Rodríguez s'ha limitat a dir que "continuen vigents" totes les declaracions fetes per Sánchez. Com és habitual, ha volgut posar en valor "l'exercici de transparència" fet durant el regnat de Felip VI. "Aquest és el camí", ha conclòs.

 

Però el soci petit del govern espanyol de coalició no ho veu de la mateixa manera. Aquest matí, en roda de premsa al Congrés, el portaveu parlamentari d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ho ha considerat una "notícia infame" i una "humiliació" i ha assegurat que "sembla que se'n rigui dels espanyols" des de la més absoluta impunitat. "Encara que no hi hagi retret judicial, sí que hi ha retret social", ha reblat.

Des de l'independentisme, s'ha comparat la situació del rei emèrit amb la dels independentistes exiliats, evidenciant una doble vara de mesurar. "Joan Carles de Borbó pot tornar a Espanya per veure una regata després de 40 anys de mossegades i corrupteles però Marta Rovira no pot tornar a Catalunya per veure la seva família després d'un referèndum", ha denunciat Gabriel Rufián, portaveu d'ERC. Míriam Nogueras, portaveu de Junts, ha considerat "incomprensible" i "indignant" que "el rei lladre d'Espanya pugui tornar i algú que escriu cançons sobre aquest rei lladre estigui perseguit per la justícia espanyola i l'Estat espanyol", en referència al raper Valtònyc. 

Sense data per a la reunió

El retorn del rei emèrit té data, però la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès pel cas CatalanGate encara no en té. La ministra-portaveu ha explicat que encara s'han de "concretar les agendes" de tots dos dirigents per a encabir-la. En qualsevol cas, sobre l'escàndol d'espionatge massiu a l'independentisme amb Pegasus, Isabel Rodríguez ha reiterat que tenen la "consciència ben tranquil·la" i ha tret pit de "l'exercici de transparència" --també en aquest cas-- a través de la compareixença de Paz Esteban, la ja decapitada directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, o posant-se a disposició de la justícia per col·laborar. De moment no es mouen d'aquí, malgrat les peticions de comissions d'investigació.