El context polític actual posa de manifest una doble vara de mesurar. A una banda, el raper Valtònyc ha obtingut una nova victòria internacional contra la justícia espanyola, amb el rebuig de la seva extradició, però continua sense poder trepitjar territori espanyol. A l'altra banda, l'objectiu d'algunes de les seves cançons, el rei emèrit Joan Carles I, té previst tornar aquesta mateixa setmana a Espanya per a participar d'una regata a la localitat gallega de Sanxenxo, malgrat els escàndols de corrupció. Així ho han denunciat diversos portaveus aquest mateix dimarts al Congrés dels Diputats, des de l'independentisme fins a Unidas Podemos i aliats progressistes del govern espanyol. Pablo Echenique ha arribat a denunciar que el rei emèrit "se'n riu dels espanyols"

Ho ha denunciat l'independentisme. En roda de premsa a la cambra baixa aquest dimarts al matí, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, s'ha felicitat per la "nova victòria contra la justícia espanyola" del cantant mallorquí, perquè "res del que es va utilitzar per a condemnar-lo és delicte a Bèlgica". És en aquest context que ha reclamat a la justícia espanyola que "deixi de fer el ridícul i deixi tranquil Valtònyc". I ha considerat "incomprensible" i "indignant" que "el rei lladre d'Espanya pugui tornar i algú que escriu cançons sobre aquest rei lladre estigui perseguit per la justícia espanyola i l'Estat espanyol". El mateix ha dit respecte del president Carles Puigdemont i els consellers exiliats a Bèlgica.

En termes semblants s'ha expressat Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, a través de Twitter, fent ús de la ironia: "Joan Carles de Borbó pot tornar a Espanya per veure una regata després de 40 anys de mossegades i corrupteles però Marta Rovira no pot tornar a Catalunya per veure la seva família després d'un referèndum perquè tots som iguals davant la Llei i perquè Espanya és una democràcia plena".

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha considerat una "broma de mal gust" el viatge del rei emèrit i "un escàndol polític de primer ordre" perquè posa de manifest la seva impunitat. "Tothom passa pel jutjat menys el senyor Joan Carles", ha criticat la parlamentària anticapitalista, que ha afegit que "el PSOE és responsable de tot això". Vehí ha parafrasejat Manuel Vázquez Montalbán, que considera més vigent que mai: "Això és un estat de corrupció permanent".

Podemos pressiona

També des de dins del govern espanyol. El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ho ha considerat una "notícia infame" i una "humiliació" i ha assegurat que "sembla que se'n rigui dels espanyols" des de la més absoluta impunitat. "Encara que no hi hagi retret judicial, sí que hi ha retret social", ha reblat. També s'han pronunciat aliats parlamentaris del govern espanyol, com el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha qualificat l'antic cap de l'Estat de ser un "barrut" i ha denunciat que "té més cara que esquena".

A l'altra banda s'ha situat la dreta. El portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha remarcat que Joan Carles I és "un ciutadà lliure com qualsevol d'aquesta sala", que pot prendre les decisions que vulgui i que "pot tornar els cops que vulgui". En tot cas ha carregat contra els "partits que no creuen en el sistema constitucional", tot denunciant que "aprofitaran" aquest viatge per desgastar la monarquia.