La delegació del govern espanyol a Catalunya ha presentat 401 recursos i denúncies relacionades amb el món local i el procés d’independència. Segons dades que ha publicat aquest dimarts l’Associació Catalana de Municipis (AMI), 385 d’aquests contenciosos són per la via administrativa i 16 són per la via penal.

L’AMI assenyala que diferents jutjats del contenciós administratiu han desestimat o arxivat 124 d’aquests recursos: 22 amb sentències fermes del TSJC. Fins i tot, en alguns casos, s’han condemnat l’administració espanyola a assumir la despesa del procediment.   

Entre els casos que van per la via penal hi ha els vuit municipis denunciats pel suport a la Declaració del 9-N, l'acusació d'incitació a la sedició al regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, el procediment contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per no despenjar l'estelada de la façana de l'Ajuntament, i el darrer per desobediència contra els regidors del govern de Badalona pel 12-O.

Assistència jurídica del Govern

Els ajuntaments que estan sent investigats o requerits per haver obert les seves portes el passar 12 d'octubre podran demanar l'assistència jurídica del Govern, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Així ho han acordat aquest dimarts els representants de les dues entitats municipalistes i la consellera de Governació, Meritxell Borràs

Borràs ha considerat que les accions iniciades contra els 58 municipis que van obrir les seves portes el 12-O són "una intromissió del govern central a l'autonomia municipal, perquè no se'ls deixa la capacitat d'administrar els seus treballadors i la seva activitat". "No és un fet que es produeixi ara, hi ha una persecució contínua i permanent als ajuntaments catalans des de la declaració del 9-N, i hi ha un estat de vigilància absolutament desmesurat i que dóna molta feina als ajuntaments catalans", ha afegit.

 

Des de l'ACM, el seu vicepresident, David Saldoni, ha reiterat que l'entitat estarà "al costat dels ajuntaments, prenguin la decisió que prenguin" davant aquestes accions judicials pel 12-O: "Els ajuntaments hi són sempre. O és que algú qüestionarà que el 12-O a la tarda algun regidor, tècnic, alcalde o treballador no treballés quan hi havia els aiguats al Maresme? I això ens passa cada setmana, quan hi ha actes, curses o emergències. És una cosa de poca volada i el ministeri posa la lupa a un fet que realment és molt petit, és la feina que fem normalment", ha explicat.

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha concretat que ja dilluns van enviar una carta als municipis adherits oferint assistència jurídica. "És bàsic respectar l'autonomia local i què vol fer cada alcalde i alcaldessa, cada ajuntament. Segons la seva decisió, l'AMI, l'ACM i el Govern estarem al seu costat per ajudar-lo, però ells decideixen com procedir", ha explicat.