El Govern espanyol instarà el Tribunal Constitucional (TC) a actuar per evitar que es reuneixi la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. En concret, el Consell de Ministres ha plantejat un incident d'execució de la sentència, amb el qual es reclama l'aplicació de la decisió de l'Alt Tribunal de declarar nul·la la resolució independentista aprovada el passat 9 de novembre al Parlament.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en acabar el Consell de Ministres i després que ahir es posessin en marxa les comissions del Parlament, que era el requisit indispensable per donar el tret de sortida a la tramitació les tres lleis de la desconnexió –la de Transitorietat Jurídica, la d'Estructures d'Estat (Hisenda i Seguretat Social) i la del Procés Constituent–.

Amb això, l'Executiu estatal veu un "clar" incompliment de la sentència que va anul·lar la resolució de ruptura el passat mes de desembre després que el TC acceptés la impugnació que el Govern espanyol va presentar contra aquesta proposta.

Conflicte positiu

Sáenz de Santamaría també ha explicat que han adoptat un acord pel qual es demanarà un dictamen urgent al Consell d'Estat i plantejar, d'aquesta manera, un conflicte positiu de competències per la creació la conselleria d'Afers Exteriors perquè "vulnera" la Constitució en qüestions com la celebració de tractats o la responsabilitat internacional de l'Estat, entre altres.

Davant d'això, la vicepresidenta espanyola en funcions ha denunciat que la creació d'aquest departament "reprodueix les contradiccions a la Constitució ja vulnerades a Catalunya" i ha afegit que "la mateixa denominació del departament té una denominació equívoca" perquè "això es vincula al procés sobiranista".