Abans de la campanya electoral i a corre-cuita. El Tribunal Constitucional s'ha posat les piles i ha liquidat la declaració sobiranista (llegeix la sentència, pdf) del Parlament de Catalunya després d'acceptar la impugnació que el Govern espanyol va presentar contra aquesta proposta.

Els magistrats no han dubtat ni un segon a votar la suspensió d'aquesta resolució tot i que encara no han signat la sentència que l'anul·la perquè hi estan fent els últims retocs. Es preveu que hi hagi un apartat que justifiqui la rapidesa de la decisió.

No han volgut caure en els mateixos errors comesos amb l’Estatut, en què van trigar quatre anys a dictar sentència i es va emportar un gran rebuig social i polític presentat en forma de manifestació multitudinària el juliol del 2010, on els catalans ja demanaven tenir les competències per decidir com a nació.

Resolució prohibida

El passat 11 de novembre, el TC ja va admetre a tràmit revisar la impugnació presentada per l’Estat sobre la resolució de ruptura que el Parlament havia aprovat dos dies abans amb els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP. Una vegada acceptada a tràmit la providència, el TC es va posar en marxa ràpidament per avisar en persona els 21 alts càrrecs –entre ells Artur Mas i Carme Forcadell– que en cas que tiressin endavant la resolució estarien incorrent en responsabilitats penals.

La providència atacava la resolució sencera. Malgrat haver-hi apartats que no són inconstitucionals, com reconeixia la sentència, el recurs que va presentar l’Executiu espanyol demanava la totalitat de la suspensió i es carregava l’annex final sota l’argument que les mesures que s’hi exposaven, com assegurar l’accés als subministraments per a tota la ciutadania o garantir les llibertats públiques, “no corresponen a les competències de la Generalitat”.

Finalment, alertava als membres de la Mesa del Parlament i del Govern que en cap cas podrien admetre a tràmit el debat o votació de la resolució, perquè la declaració és totalment contrària als principis bàsics de la Constitució.