La secretària general de Transports del Ministeri de Transports, María José Rallo del Olmo, ha defensat aquest dilluns que només un 6% dels trens de Rodalies arriben amb retard, mentre que el 94% ho fan de manera puntual. Així ho ha afirmat a la comissió de Transports del Congrés, on ha instat la Generalitat a reactivar el grup per al traspàs de la titularitat de Rodalies. La secretària ha demanat "disculpes" per les incidències diàries que es produeixen a la xarxa ferroviària catalana, encara que ha reiterat que "de les 1.000 circulacions al dia, 940 són puntuals". "És veritat que sempre crida més l'atenció quan hi ha una incidència que quan els trens són puntuals, però és una minoria dels casos", ha afegit. 

Segons Rallo, el govern espanyol "té voluntat d'assolir un acord per al traspàs de la titularitat de Rodalies a la Generalitat". "Quan vulguin es pot reactivar el grup de treball dels recursos necessaris perquè aquesta transferència sigui completament efectiva", ha afirmat en resposta a una pregunta de la diputada d'ERC Inés Granollers, que ha acusat l'Estat de "deixadesa i manca d'interès" respecte a Rodalies, i també ha assenyalat una execució "per sota de la mitjana" de l'Estat. "Mentre a Madrid el 2022 Renfe i Adif van executar per sobre del pressupostat, a Catalunya només van complir amb un terç de les inversions pressupostades", ha exposat la diputada republicana. 

En la seva resposta, la secretària d'Estat ha afirmat que el Ministeri de Transports és "conscient" que la xarxa ferroviària catalana té "fortaleses i debilitats": "Som plenament conscients de l'impacte que tenen les incidències a la vida dels usuaris". És per això que s'ha disculpat per les incidències i ha assegurat que "el transport públic ha de ser fiable, còmode i assequible". Rallo ha reconegut que és necessari "modernitzar" el servei de Rodalies, així com augmentar la seva capacitat, perquè "té un ús diari de 400.000 persones al dia".

Dèficit d'inversions a Rodalies

Pel que fa al dèficit d'inversions que ha retret Inés Granollers, la secretària general de Transports ha subratllat que el 2022 "s'han executat realment 425 milions d'euros dins del Pla de Rodalies que es va presentar fa 2 anys, del que ja s'han executat 1.000 milions d'euros, i l'execució va segons el previst". Així mateix, ha remarcat que l'Executiu espanyol va autoritzar adquirir "més de 100 trens per modernitzar la flota de Rodalies amb un import d'inversió addicional de més de 825 milions d'euros", però que "les incidències passen a tots els serveis públics, i també al de Rodalies". "El que hem de tenir són els procediments més greixats i eficients per minimitzar les afectacions als usuaris", ha afirmat, recordant que el govern espanyol va garantir la gratuïtat dels abonaments de transport.