El govern espanyol destina 600.000 euros anuals per adquirir obres d'art i realitzar treballs conceptuals i abstractes per les seves ambaixades a l'exterior. Durant els darrers mesos, el Ministeri d'Exteriors ha pagat 17.000 euros de diners públics per adquirir una tela per l'ambaixada de Rabat i 12.100 euros per una altra peça d'art, assegura El Confidencial.

L'encarregat d'escollir les obres d'art és Jesús María Castaño, un consultor extern que s'encarrega de la selecció d'obres per les seus i oficines exteriors del govern espanyol. El digital explica que la decisió d'externalitzar el servei no ha agradat a molts sectors que, de la mateixa manera, han qüestionat el gust de Castaño. De fet, aquests sectors subratllen que Castaño s'ha escollit a dit i que la seva entrada ha suposat que s'hagi apartat "una funcionaria que portava 19 anys fent la seva feina".

El Confidencial ha contactat amb Jesús María Castaño i aquest els ha assegurat que totes les seves adquisicions són "transparents i públiques". "Això no té res a veure amb amiguismes", afegeix Castaño. El 2018 Exteriors va gastar 574.000 euros en obres d'art i 11.738 en els marcs d'aquestes obres. A més, aquest 2019 ja s'han adquirit 20 peces noves. 

Per la seva part, des del ministeri recorden que gestionen més de 500 edificis en tot el món, i que més enllà del propòsit decoratiu tenen la missió de promocionar l'art espanyol a tot el món.