Des de La Moncloa ja van traslladar que, abans de les eleccions basques i gallegues, era missió impossible tornar a la taula de diàleg. Un cop passats els comicis a Euskadi i Galícia, que van tenir lloc el diumenge, des de l’Estat tornen a passar la pilota a la Generalitat. La vicepresidenta espanyola Carmen Calvo ha defensat la necessitat de tornar a reprendre l’agenda política i el diàleg congelada per la pandèmia del coronavirus, però ho ha supeditat a l’entesa entre els partits independentistes que governen Catalunya.

En una entrevista a RNE aquest dimarts al matí, la dirigent socialista ha furgat en les diferències internes a la plaça Sant Jaume. En aquest sentit, ha recordat que “el Govern de Catalunya té dos partits diferents”, que “un d’ells està en la tessitura d’asseure’s aviat”, però que “hi ha pronunciaments de l’altre partit no afí a aquesta posició. I ha conclòs en aquest sentit: “Quan sembli que hi ha acord, nosaltres ens asseurem”.

Carmen Calvo ha defensat que la situació actual “durarà molt temps” i que cal aprendre a conviure amb el virus. Això significa, a parer de la dirigent socialista, “no aturar la resta de l’agenda, les activitats i les metes” de la legislatura. “Quan hem dit que parlàvem amb convicció amb el Govern de Catalunya, ho hem dit de veritat”, ha assegurat. El conflicte català “en obliga a asseure’ns en una taula en el moment que es plantegi”, ha conclòs Calvo.

Recórrer la resolució de Lleida

Des de La Moncloa se situen al costat de la Generalitat, almenys després del revés d’una jutgessa al confinament del Segrià. Més clara encara ha estat aquest dimarts la vicepresidenta primera, que ha defensat que el Govern de Catalunya disposa d’instruments per a confinar Lleida i set poblacions més. Fins i tot Calvo ha instat l’executiu català a recórrer la resolució judicial. Davant el decret anunciat per Torra com a resposta al vet judicial, la dirigent socialista ha sostingut que “les comunitats poden legislar sempre que no envaeixin competències de l’Estat”.