El govern espanyol està disposat a vetar qualsevol via perquè Carles Puigdemont pugui ser president escollit pel Parlament i recorrerà la tramitació de la llei de Presidència per impedir "qualsevol frau de llei". La qüestió és que fonts de la Moncloa no descarten que el recurs sigui "preventiu o posterior", és a dir, si recórrer l'ordre del dia del ple, o fer-ho un cop s'hagi aprovat aquesta legislació. En qualsevol cas, l'executiu central veu les "portes tancades completament", segons el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"Si ho diu el Tribunal Constitucional i el Consell de Garanties Estatutàries, s'hi han d'acomodar", ha reblat De Vigo, després que el TC admetés a tràmit el recurs de fa tres mesos on s'impedia una investidura a distància. La qüestió és que en aquesta ocasió, el tribunal adverteix, a més, el president del Parlament, Roger Torrent, i tota la Mesa del "seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". És a dir, que això obre la porta a un recurs previ a la convocatòria del ple d'investidura i responsabilitats penals.

Davant d'aquest escenari, De Vigo ho ha titllat de "ciència-ficció" i ha dit que no té cap sentit veure Puigdemont de president, també, pels condicionants materials. "Tornin al realisme, poden sortir d'una situació excepcional per tornar a la normalitat", ha denunciat al respecte. El ministre ha carregat durament contra un "fugit de la justícia", que viu a "2.000 o 3.000 quilòmetres" i que, per tant, no podria "sotmetre's al control del Parlament, estar al seu despatx", inaugurar obres, en tant que el càrrec és de "màxima autoritat" de Catalunya.

Així les coses, a la Moncloa no volen eleccions. "Ningú les vol", diuen fonts governamentals. La prova és que Mariano Rajoy va descartar aquesta setmana recórrer els vots delegats de Puigdemont i Toni Comín, que precisament, donaven la majoria per a un president en la segona volta de la investidura. El fet és que el PNB va emplaçar-los a un diàleg, a canvi d'ajudar el Partit Popular a superar el primer tràmit d'esmenes a la totalitat pels pressupostos, tot i el 155. Fonts de l'executiu central no descarten, però, que hi hagi eleccions repetides.