Margarita Robles, com a màxima responsable política del CNI, és la principal assenyalada en l'escàndol CatalanGate d'espionatge a l'independentisme. El president Pere Aragonès n'ha demanat el seu cap i fins i tot Unidas Podemos ha insinuat que se l'hauria de deixar caure. Però el govern espanyol tanca files amb la seva ministra de Defensa, que ahir va arribar a justificar l'espionatge polític "quan algú declara la independència" o "vulnera la Constitució". En aquest sentit, des de La Moncloa acusen els republicans de "sobreactuar" per a justificar el seu vot en contra del decret de mesures econòmiques per les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, que s'ha debatut avui al Congrés dels Diputats.

Fonts del govern espanyol expressen avui el suport de la "part socialista" a Margarita Robles, que asseguren que "no ha fet res dolent" en les seves declaracions. "No es pot oferir el cap d'un ministre per fer la seva feina", asseguren aquestes mateixes fonts. En aquesta línia, des del govern espanyol argumenten que la titular de Defensa només "va apuntar unes actuacions concretes que justificaven la vigilància" i que no va nomenar ningú en concret.

Els ponts amb l'independentisme, i en particular amb ERC, els va acabar de dinamitar ahir la ministra de Defensa, que en sessió de control va arribar a justificar l'espionatge polític sofert per l'independentisme català i basc: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Rússia? Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara es presenten com a víctimes perquè els convé". Alguns integrants del Consell de Ministres admetien en privat que van posar-se les mans al cap després de contemplar l'escena. La imatge de Pilar Llop, visiblement incòmode al seu costat, va ser molt reveladora.

Decret sense l'independentisme

Havia de ser una votació plàcida, però l'escàndol del CatalanGate ha obligat el govern espanyol a treure la calculadora. Fins a última hora ha mantingut converses i fins i tot s'ha obert a tramitar-lo com a projecte de llei. I no ha estat fins començat el ple que ha aconseguit els vots necessaris per a tirar endavant el decret anticrisi, que avui es convalida. Pedro Sánchez l'aconseguirà salvar gràcies als vots del PDeCAT i EH Bildu, entre altres. En canvi, la resta de formacions independentistes, ERC, Junts i la CUP, faran un cop damunt la taula i hi votaran en contra. Si no s'equivoca ningú com a la votació de la reforma laboral, sortirà endavant.

En la seva intervenció davant del ple, la diputada republicana Montse Bassa ha recorregut al sarcasme: "Si volen conèixer què pensem o què votarem al decret preguntin al CNI o a la ministra Robles". Míriam Nogueras, de Junts, ha assegurat que "l'independentisme no pot regalar estabilitat a un govern que ens espia" i ha reclamat "que s'acabi ja el diàleg fictici amb aquesta gent que ni ens vol ni ens respecta". I el cupaire Albert Botran ha defensat que La Moncloa "no mereix el vot dels independentistes ni de cap grup que vulgui aclarir l'origen d'aquest atac als drets democràtics".