Felicitar Javier Fernández per haver guanyat la quarta medalla espanyola en uns jocs d'hivern, traslladar el seu suport pel terratrèmol —sense víctimes— de 7,2 graus que ha patit Mèxic aquesta matinada, fer-se ressò d'una convecció que avui celebra el PP sobre l'emprenedoria o conduir sota els efectes de l'alcohol. Aquests són només alguns dels tuits que han realitzat els dirigents del govern de Mariano Rajoy des d'aquest dissabte al matí, quan es compleixen sis mesos dels atemptats a Barcelona i Cambrils, oblidant-se, així, dels atacs gihadistes que només fan mig any que van succeir.

La premsa espanyola ja ha ignorat aquesta qüestió passant per davant les crítiques constants a Catalunya ara per voler mantenir el català com a llengua vehicular per a l'educació dels nens catalans i també ho ha fet la policia espanyola, però, visiblement, el pitjor de tot plegat és que el govern del PP no hagi fet ni una sola menció a les víctimes dels atemptats terroristes en un dia com el d'avui.

Sembla ser que l'executiu d'Espanya s'oblida dels temes vinculats amb Catalunya quan ni tan sols han donat encara cap tipus d'explicació per les negligències que hi ha en relació al 17-A, sobretot pel que fa a l'ocultació d'informació als Mossos sobre l'imam de Ripoll, entre altres coses.

Temes que (els) importen

El president espanyol s'ha llevat avui repiulant un tuit del Ministeri d'Exteriors sobre el gihadisme, però no sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils, sinó perquè han format a 37.000 membres de les forces i cossos de seguretat iraquians contra Estat Islàmic. Tres hores més tard ha repiulat un del PP en què anunciava la seva presència a la clausura de la convenció nacional del PP sobre "l'Espanya emprenedora".

A les 10.06 hores ha felicitat el campió espanyol de patinatge als jocs d'hivern, a les 10.41 hores ha traslladat el seu suport als mexicans pel sisme viscut aquesta matinada i a les 11.49 hores ha tornat a anunciar la clausura de la convenció "temàtica" dels populars. Ni una sola menció a Barcelona i Cambrils. Ni una sola al·lusió ni mostra de suport a les víctimes dels atemptats.

Tampoc no ha dit res el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que, se suposa, uns atemptats terroristes incumbeixen al seu departament (i encara més ara amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola). Zoido s'ha fet ressò d'una operació conjunta de la policia espanyola amb la francesa i xilena per detenir un terrorista a París (9.29 hores), ha felicitat, també, l'esportista espanyol (9.43 hores), ha repiulat el tuit de Rajoy sobre el terratrèmol de Mèxic, ha advertit sobre els efectes de l'alcohol (10.59 hores) i ha compartit que els agents espanyols han detingut a dues persones a Elx per guardar tres armes de foc. Ni una sola menció als atemptats. Ni un sol record a les víctimes.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en la línia dels seus companys de govern, s'ha limitat a felicitar l'esportista Javier Fernández. Res més. Cap menció als sis mesos dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Cap record a les víctimes.

Gairebé tots els membres del govern del PP han fet, com a mínim, un tuit al llarg d'aquest dissabte al matí. Però, altra vegada, en cap no recordaven els atemptats que va patir Catalunya l'agost del 2017.

De fet, als de Rajoy ja els va costar decidir si havien de viatjar a Barcelona després dels atemptats i no van agafar un vol fins a quarts de nou de la nit per volar cap a la capital catalana. Val a dir que l'atropellament massiu s'havia produit sobre les 17 hores i que el cap de l'executiu estatal era a Galícia de vacances, on va decidir suspendre tots els actes que tenia previstos. Ara bé. Tot i així, el president espanyol no va anar al gabinet de crisi de Carles Puigdemont fins quasi 24 hores més tard dels atacs

De tot això, no només s'han descuidat els membres del govern espanyol, sinó les institucions que pengen d'ells i els principals líders dels partits polítics presents al Congrés dels Diputats, menys el líder de Cs, Albert Rivera. Ni el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ni el de PodemosPablo Iglesias, han fet cap al·lusió aquest matí sobre els atacs gihadistes, però sí que el primer ha felicitat l'esportista espanyol i ha compartit l'enllaç per seguir el comitè federal dels socialistes espanyols, mentre que, el segon, ha recomanat un pel·lícula "imprescindible per entendre Espanya".

Tampoc han recordat els atemptats ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional espanyola, que s'han dedicat a tuitejar sobre drogues, bicicletes, motos i, fins i tot, a recordar les Patrulles Rurals Motoritzades que van començar a patrullar el 1980.

Ni una sola menció als atemptats. Ni un sol record a les víctimes dels atacs gihadistes de Barcelona i Cambrils. Això sí. El que no els ha passat per alt és felicitar, també, el guanyador de la medalla de bronze de patinatge als jocs olímpics d'hivern.