El govern espanyol ha afegit aquest dimecres més arguments en la seva defensa i ha assenyalat que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, tenia l'obligació legal de permetre que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, pugés a la tribuna que presidia la desfilada militar celebrada en motiu del Dos de Maig, festa regional de la Comunitat de Madrid. En roda de premsa, la portaveu Isabel Rodríguez ha acusat Ayuso “d’atacar la democràcia” i ha exhibit el protocol sobre com tractar les autoritats, que es remunta a 1983 i que fins aquesta setmana “no havia generat mai cap problema”.

Segons la també ministra de Política Territorial, l’actitud de la presidenta de la Comunitat de Madrid fa que el PP actuï com un “partit antisistema que deslegitima” institucions com el govern espanyol.  "Aquest tipus de campanyes contra governs legítims, estan passant a altres parts del món protagonitzades per partits antisistema o extremistes, però a Espanya la protagonitza el PP", que va "començar amb Casado i segueix amb Feijoó", ha assenyalat Rodríguez.

De la mateixa manera, fonts del govern espanyol han insistit que, Ayuso, amb el seu lleig al ministre Bolaños, no només ha fet un acte de falta de “respecte institucional”, sinó que també ha faltat al “compliment de la legalitat”. Aquestes mateixes fonts expliquen que Bolaños tenia tot el dret de pujar en aquell escenari perquè és el govern espanyol qui ho escull: argumenten que la Comunitat de Madrid envia invitacions a l’executiu i aquest escull quins ministres faran acte de presència.

Una de les imatges que més ha donat la volta d’aquell moment és quan la ministra de Defensa, Margarita Robles, tot i trobar-se al costat de Bolaños en el moment que li impedeixen el pas, ella tira pel dret i sí que puja a l’escenari. Des de la sala de màquines de La Moncloa interpreten aquell gest com “una decisió d’aquell moment”, en el qual la ministra no s’hauria adonat que realment estaven prohibint el pas al ministre, i que potser acabaria pujant a l’escenari més tard.

Aquest dimarts La Moncloa va acusar la líder madrilenya d’incomplir la llei, d’ignorar "la lleialtat institucional" i d’"instrumentalitzar" la festivitat en benefici del PP. A les portes de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, Ayuso alimenta el xoc contra el govern central i no desaprofita cap oportunitat per buscar-li les pessigolles en el seu afany per confrontar directament amb Pedro Sánchez.

La polèmica va esclatar quan la celebració del Dos de Maig es va traslladar al carrer, en la desfilada militar que es fa a la Puerta del Sol. Argumentant que el ministre no estava convidat, els responsables de protocol de l’administració madrilenya van barrar el pas a Bolaños quan intentava pujar a la tribuna principal, en un moment de tensió.