Per una cosa o per altra, l’exèrcit no deixa de ser notícia. Avui no ho ha estat pel soroll de sabres de generals retirats, ni per la presència de l’extrema dreta en les actuals forces armades. En la seva reunió d’aquest dimarts, el Consell de Ministres ha acordat augmentar el salari dels militars, que feia setze anys que no es tocava. Justament aquest ha estat l’argument de la ministra portaveu, María Jesús Montero, per justificar l’augment salarial, en sintonia amb el que han percebut els cossos policials de l’Estat durant els últims mesos per pressió dels sindicats. Es tracta de 200 milions per al conjunt de les forces armades, tot i que les associacions reclamaven fins a 2.000 milions. Tindrà caràcter retroactiu des de l’1 de gener d’aquest any.

Ho ha anunciat Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts. Concretament, el govern espanyol ha aprovat un decret que modifica el reglament de les retribucions dels militars i incrementa la part que correspon al complement específic dels militars amb destí. Representarà entre 40 i 113 euros més. La portaveu de l’executiu central ha assenyalat que aquest salari “ha romàs invariable des del 2005”. En canvi, des de llavors s’han incrementat els requisits als membres de les forces armades pel que fa a formació i titulació”. Ho ha considerat “lògic i convenient” davant del “decalatge” que s’ha produït. Cal “compassar les exigències formatives amb les retribucions”.

El Suprem rebaixa la sanció

Ahir també va ser notícia l’exèrcit. Concretament, perquè la sala militar del Tribunal Suprem va rebaixar la sanció econòmica disciplinària a només vuit dies al tinent coronel de l’exèrcit Enrique Área Sacristán “per trencar el deure de neutralitat política” a través d’un article on amenaçava Catalunya amb les armes. D’aquesta manera, va admetre parcialment el recurs del militar i va reduir a pràcticament la meitat la sanció que li va imposar el Ministeri de Defensa, que era de quinze dies.

Es tracta d’un article a Alerta Digital publicat ara fa dos anys, el 30 d’agost del 2018. El titular: “El tinent coronel Área adverteix els dirigents separatistes: que no tinguin cap dubte que, si no entren en raó, ens quedaria la solució armada amb tota la seva contundència”. El text acusava el govern de Pedro Sánchez de “dilapidar la cohesió social amb la llei de memòria històrica, el conflicte català i les aliances amb l’extrema morada esquerra que vol dilapidar la nació espanyola com els artistes polítics del sexenni revolucionari”. I afegia en aquest context: “Cal solucionar amb la bona voluntat de les parts, però, si aquesta no existeix, com a militars ens quedaria la solució armada en la qual s’aplicarà la llei de l’Estat amb tota la seva contundència”.