El Consell de Ministres ha aprovat avui dimarts el projecte de llei de l'FP que consolida un únic sistema de Formació Professional (FP) Dual, dirigit a estudiants i treballadors. S'hi destinaran gairebé 5 milions i mig d'euros per la seva implementació en quatre anys. 

Ho ha anunciat la ministra d'Educació, Pilar Alegría, destacant que es tracta d'"un projecte de llei de país, transformador, modernitzador i que millorarà la vida de moltes persones". En aquest sentit, ha assegurat que la intenció rere aquesta nova llei és "donar una oportunitat a una nova generació de joves per tenir una feina digna" per mitjà de l'FP, prometent que amb aquest nou model es reduirà la taxa d'atur, especialment el juvenil. Aquest, segons les últimes dades està fixat al voltant d'un 35%. 

Pràctiques a empreses 

La nova llei contempla des de microformacions fins a cursos d'especialització, i està ordenada en diferents itineraris informatius amb la intenció de permetre progressar els alumnes a través de cinc graus ascendents.   A més, a tots els estudiants se'ls oferirà la possibilitat de tenir un període de pràctiques a empreses, essencials per complementar la formació.

Concretament, aquesta estada hauria de comprendre entre un 25 i 35% de la duració total de l'aprenentatge en un curs d'FP general, mentre que en la intensiva el temps d'estada serà encara superior.  La ministra ha informat que s'establirà un contracte de formació entre l'estudiant i l'empresa segons els terminis que determini la legislació laboral i serà remunerat. 

Només superat per Grècia 

L'atur juvenil afecta persones menors de 25 anys. Durant molts mesos, l'Estat va liderar tots els rànquings europeus, en gran part degut als efectes de la pandèmia. Durant el mes d'abril d'aquest 2021, va arribar a fregar un 38%.

El mes de juny, Espanya va deixar de liderar aquestes llistes, elaborades per l'agència Eurosat. Amb un 36,9% de la població de menys de 25 anys a l'atur, només Grècia, amb un 38,2%, superava l'Estat. 

Ampliar l'oferta 

Ahir, la patronal catalana Foment del Treball va exigir a la Generalitat ampliar "de manera immediata" l'oferta de places de Formació Professional (FP) davant les informacions que prop de 20.000 alumnes s'han quedat sense poder matricular-se al curs que volien a Catalunya. "No és moment de rigideses, sinó de flexibilitat", ha apuntat la patronal catalana, que ha reclamat al Govern que posi "tots els mitjans necessaris" per resoldre aquest dèficit de places.