La patronal catalana Foment del Treball ha exigit a la Generalitat ampliar "de manera immediata" l'oferta de places de Formació Professional (FP) davant les informacions que prop de 20.000 alumnes s'han quedat sense poder matricular-se al curs que volien a Catalunya. "No és moment de rigideses, sinó de flexibilitat", ha apuntat la patronal catalana, que ha reclamat al Govern que posi "tots els mitjans necessaris" per resoldre aquest dèficit de places.

Foment ha recordat que Catalunya disposa d'una "magnífica xarxa" de centres d'FP i ha apostat per "sumar esforços" entre la iniciativa pública i la privada. En paral·lel, la patronal ha lamentat la "falta de planificació" del Departament d'Educació, que disposava de les dades de preinscripció des del 31 de maig.

Segons ha apuntat la patronal en un comunicat, la Formació Professional representa un valor social de primer ordre, tant pel seu valor estratègic per a una economia que "pretén avançar i millorar la competitivitat de les empreses", si no que també per la seva demostrada capacitat d’inserció laboral en el mercat de treball i com a conseqüència, a més de millorar la taxa d’atur juvenil del 33%, la d'abandonament escolar, que actualment és del 17%, i amb 25 punts de diferència respecte a la mitjana Europea.

Per tot plegat, Foment, a més de reclamar una solució per aquesta manca evident de places, que el Govern estableixi els mecanismes per afavorir l'oferta amb tots els centres que ofereixen FP​ i traslladar a la Comissió rectora del sistema, com a òrgan rector de planificació estratègica i avaluació de les polítiques del sistema de Formació i Qualificació Professional la problemàtica generada, les solucions aportades i la situació, una vegada aplicades les solucions.

Una opció vàlida

En el seu comunicat, foment també recorda que la percepció social de la Formació Professional ha millorat sensiblement i representa una opció tan vàlida com el batxillerat per als estudiants d’aquest país. S’ha creat una expectativa, a la qual convé donar resposta de manera eficient, sense deixar a ningú enrere, el contrari genera decepció, abandonament i regressió.

No és moment de rigideses, sinó de flexibilitat. Catalunya disposa d’una magnífica xarxa de centres de Formació Professional i és l’hora de sumar esforços entre la iniciativa pública i privada. El que ara és un problema conjuntural, pot traduir-se en estructural i cal estar preparats per a donar resposta: prospecció-orientació-planificació. L’única ideologia de la Formació Professional és el progrés integral de la persona i el seu èxit professional en una societat exigent.