El govern espanyol podria allargar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya si no s'estableix un nou Govern aviat. De fet, podria allargar-lo fins a la tardor si no hi ha nou executiu català. Segons avança el diari El País, això implicaria un gir en l'estratègia de l'executiu de Mariano Rajoy, que no havia previst que la intervenció de les institucions catalans tingués un termini tan llarg. Això comportaria que el govern espanyol posés en marxa tota una sèrie de mesures que afectarien àmbits de competència autonòmica, com l'educació, la sanitat o la dependència.

Les mesures exigirien, per exemple, posar en marxa la preinscripció escolar per al pròxim curs o bé iniciar la campanya d'incendis. Tot plegat amb la voluntat, segons ha assenyalat el diari de Prisa, de donar resposta a les qüestions més urgents. Una de les mesures més rellevants fa referència a la sanitat, un terreny en què hi haurà noves mesures per adoptar, juntament amb altres de serveis públics, especialment d'ajuda a la dependència.

Això sí: es descarta, en tot cas, que aquest paquet de mesures canviï l'orientació de les polítiques i que s'introdueixin projectes o propostes amb un biaix ideològic propi. Dit en altres paraules, no hi haurà intervenció de TV3 ni es modificarà el model educatiu català. El motiu? L'executiu considera que no té prou suport a Catalunya per implementar canvis d'aquestes característiques. No es canviarà, doncs, el director de TV3, elegit pel Parlament de Catalunya, ni tampoc es "canviaran tres milions de llibres de text", s'ha assenyalat des de Moncloa.