El govern espanyol engega tota la maquinària d’immediat per inhabilitar Luis Rubiales al capdavant de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). El missatge l’havien deixat clar els membres de l’executiu: o Rubiales dimitia o el govern espanyol actuaria. Després que Rubiales s’hagi atrinxerat al càrrec, la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ha assegurat aquest divendres que el govern central activarà “tot el que estigui al nostre abast perquè aquest senyor no continuï al càrrec”. El Consejo Superior de Deportes (CSD) presentarà una denúncia davant el Tribunal Administrativo del Deporte (TAD) per posar en marxa els tràmits per inhabilitar-lo.

🔴 Luis Rubiales no dimiteix, DIRECTE | Reaccions i última hora

Ni és digne ni està l’alçada de la responsabilitat del seu càrrec”. Així de contundent s’ha mostrat la vicepresidenta Ribera en saber que Rubiales s’aferrava a la presidència de la RFEF com un ferro roent. “Aquest senyor es retrata a ell mateix. Em sembla molt sorprenent que consideri normal el que ha fet amb les dones amb qui treballa i amb qui manté una relació de subordinació i dependència”, ha afirmat sobre les paraules de Rubiales, de qui ha dit que ha reaccionat “d’una manera molt fanfarrona” i que “aprofundeix en la falta de realisme”.

El CSD engega la via per destituir-lo

A través del CSD, el govern espanyol posa en marxa tots els ressorts per fer-lo saltar. “Hem activat tots els mecanismes per prendre les mesures oportunes”. Així s'ha expressat el president del CSD i secretari d'Estat per l'Esport, Víctor Francos, en declaracions a la Cadena SER després d’escoltar que Rubiales no pensa dimitir pel petó forçat a Jenni Hermoso al mundial de futbol femení. A la pràctica això vol dir que el Ministeri d'Esport i Cultura, a través del CSD, elevarà una denúncia davant el TAD per “falta molt greu” amb l’objectiu que l’acabin destituint del càrrec que ostenta des de fa cinc anys.

Tot i no haver rebut l’informe de la RFEF sobre el cas —en què s’exonera Rubiales— el secretari d’Estat per l’Esport ha assegurat que això “no” els “dilatarà” per continuar amb el procediment. “Jo ja puc anunciar que presentarem una denúncia com a falta molt greu; i si ens ho sol·liciten, la suspensió”, ha afirmat. Francos compareixerà aquesta tarda en roda de premsa per explicar amb detalls els passos que volen seguir per fer fora Rubiales de la màxima institució del futbol espanyol.

Yolanda Díaz reclama “mesures urgents” contra “accions masclistes”

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha estat blanc dels atacs de Rubiales, també s’ha pronunciat a les xarxes socials sobre l’abast del discurs de Rubiales. En un text penjat a la xarxa X, abans Twitter, Díaz considera que les paraules del president de la RFEF són “inacceptables”. “El govern ha d’actuar i prendre mesures urgents. S’ha acabat la impunitat per a les accions masclistes. Rubiales no pot seguir al càrrec”.