Dos mesos després del trencament amb Junts per Catalunya, el Govern en solitari d’ERC ha aconseguit aprovar el seu primer projecte de llei al Parlament de Catalunya. Es tracta de la llei de Ciència, que aquest dimecres ha superat els obstacles i ha rebut l’aval definitiu de la cambra catalana. Aquesta primera llei arriba després d’una llarga travessia pel desert dels republicans, que, en solitud parlamentària, amb només 33 diputats ha vist com l’oposició en bloc els tombava projectes i fins i tot reprovava el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per la crisi a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Aquest dimecres ha rebut el suport gairebé unànime de l’hemicicle, amb 109 vots a favor i només deu en contra i nou abstencions.

La llei aprovada en votació final és una de les iniciatives clau que va impulsar l’anterior consellera d’Universitats i avui alcaldable per Junts a Girona, Gemma Geis. El projecte buscar donar l'impuls a la recerca, el coneixement i el món universitari a Catalunya. Durant la seva tramitació també ha viscut obstacles, amb el bloqueig del conjunt de l’oposició que es pogués dur al ple del Parlament. Finalment, el passat 29 de novembre, la Junta de Portaveus va acordar la seva inclusió pel ple d'aquesta setmana. Ha acabat rebent el vot favorable de la majoria de grups, excepte Vox que hi ha votat en contra i la CUP que s'ha abstingut.

Ha tingut molta més sort que l’anterior projecte de llei que el Govern d’ERC en solitari va dur a la cambra catalana: la llei d’estadística el passat 19 d’octubre. Es tracta d’un projecte que havia impulsat l'exconseller Jaume Giró, però Junts per Catalunya va acabar abstenint-se i els republicans es van quedar sols votant-hi a favor, fent que la iniciativa decaigués. Va passar això malgrat que el projecte havia arribat al ple des de la comissió sense esmenes vives i amb el suport unànime de tots els grups —també el de Junts— excepte l'extrema dreta de Vox. D’aquesta manera, els exsocis van voler remarcar que se situaven a l’oposició.

No és l’única iniciativa legislativa que aconsegueix aprovar el Govern. Aquest mateix dimarts, el Parlament va convalidar un decret que concedeix un suplement de crèdit de 376 milions d'euros als actuals pressupostos de la Generalitat destinats íntegrament a la Conselleria de Salut. Això sí, va aprovar-se in extremis, en l’últim dia que legalment tenien per a sotmetre’l a votació de la cambra si no volien que decaigués.

Sol defensant la reforma del Codi Penal i el nou referèndum

Dilluns Esquerra Republicana va fer públiques les seves condicions per a un nou referèndum, basat en el precedent de Montenegro: 50% de participació i 55% de vot pel . Una proposta que va ser rebutjada poques hores més tard des de La Moncloa, rebatent que no hi hauria cap consulta a la població catalana sobre la independència. Aquesta porta als morros ha marcat la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, amb crítiques de la resta de formacions independentistes. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, els ha reclamat que no es “resignin davant la primera negativa” del govern espanyol, que era esperable. I els ha instat a remar en la mateixa direcció per forçar l’Estat a permetre l’exercici del dret a l’autodeterminació a través d’un acte de claredat. De la mateixa manera, quan se li ha criticat el resultat de la negociació del Codi Penal, el cap del Govern ha negat que es tracti de “solucions individuals” i que es demunta a poc a poc la repressió.