Aprovat. El Parlament ha donat el seu vistiplau a un decret llei del Govern fonamental perquè concedeix un suplement de crèdit de 376 milions d'euros als actuals pressupostos de la Generalitat destinats íntegrament a la Conselleria de Salut. La intenció és fer front a les necessitats del departament, moltes d'elles que venen arrossegades de la pandèmia. Així ho ha explicat la mateixa consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha defensat el decret durant el ple del Parlament. "És una mesura urgent per fer front a les urgències del sistema sanitari", ha advertit, assenyalant també l'"infrafinançament crònic" que ha patit el departament i lamentant el fons covid estatal que "no ha arribat".

Però la seva validació ha estat protagonista pel seu vessant polític, més que sanitari. I és que aquest ha estat el primer decret llei que ha aconseguit aprovar el nou Govern des de la sortida de Junts ja fa més de dos mesos. La iniciativa de l'executiu ha estat plagada per una certa polèmica durant les darreres setmanes que ha generat retrets entre l'executiu i els grups de l'oposició: mentre que el decret llei va ser aprovat pel Consell Executiu del Govern el passat 25 d'octubre, ha trigat set setmanes a superar l'escull del Parlament.

La realitat és que els partits han aprofitat aquesta mesura per evidenciar la soledat en què es troba el Govern monocolor d'ERC. Els republicans ja van intentar fa un mes portar el decret a votació al Parlament, però van veure's obligats a deixar-lo al calaix i no incorporar-lo per por a quedar-se sols. Després d'absentar-se de l'ordre del dia del darrer ple (del 22 al 24 de novembre), finalment els partits de l'oposició van permetre portar-lo al ple d'aquesta setmana. Així s'ha fet, i en un context absolutament in extremis: un decret llei entra en vigor quan es publica al DOGC i aleshores té un termini de 30 dies hàbils perquè el Parlament el validi. Aquesta data límit era precisament avui, 13 de desembre, de manera que ha tensat al màxim el calendari.

El vot de responsabilitat dona una victòria per golejada

El temor del Govern de perdre la votació d'avui s'ha evidenciat quan Natàlia Mas ha compartit la seva "confiança" de rebre la llum verda de la cambra. "M'agradarà escoltar el posicionament dels grups i tinc predisposició d'atendre les demandes i crítiques constructives", ha afegit, a l'espera d'una onada de retrets per part de l'oposició que ha acabat arribant, això sí, descafeïnades.

Des del PSC, la diputada Assumpta Escarp ha criticat l'actitud del Govern quan va voler portar el decret al Parlament, marcada pel "poc diàleg" i els pocs esforços en buscar suports. En una línia similar, el diputat dels comuns David Cid també s'ha llençat contra la manera de governar que té ERC, a través dels decrets i "sense negociar". Per part de Junts, la representant Assumpció Laïlla ha titllat la mesura de "pedaç just i necessari, però insuficient", i Laia Estrada, de la CUP, ha anat més enllà, advertint que les despeses del Govern "no donen resposta a la situació límit de la sanitat". Això sí, malgrat totes les crítiques, el vot de responsabilitat de l'oposició ha significat l'aprovació definitiva i per golejada: 104 a favor d'ERC, Junts, PSC, comuns i Cs, enfront els 17 en contra de la CUP i Vox i les dues abstencions del PP.