L'Oficina dels Drets Civils i Polítics (ODCP) ha detectat 602 casos d'intolerància política a Catalunya des del gener del 2017. Es tracta de la principal conclusió de la cartografia que s'ha fet pública aquest divendres sobre atacs contra la participació política, l'associació, la reunió, la manifestació o la llibertat d'expressió des de la mateixa societat civil.

L'Oficina detalla que dels 602 casos, 255 són de vandalisme contra entitats; 99 contra particulars; 150 atacs contra la integritat física; 91 intimidacions, insults i amenaces; i 7 accions de vandalisme simbòlic. Es tracta d’un recull de casos "documentats i contrastats", ocorreguts a Catalunya des de l’1 de gener del 2017, en què, des de la mateixa societat civil, s’han vulnerat, atacat o restringit drets bàsics.

La informació prové de sis fonts principals: denúncies rebudes directament a l’ODCP, recerca feta des de l’ODCP, la cartografia d’incidents violents elaborada pel col·lectiu ComuniCATs, l’anuari MediaCat del grup de periodistes Ramon Barnils, l’informe sobre la violència política elaborat per l’entitat Impulso Ciudadano i les dades facilitades pels partits polítics. Els casos que no s’han pogut ubicar de manera exacta, s’han referenciat a l’ajuntament del municipi corresponent.

Incidents motivats per ideologia

Els casos que s’han inclòs en aquesta geolocalització, segons l'Oficina, són incidents que "han estat motivats per la ideologia política de la persona agredida o del col·lectiu, entitat o institució atacada". S’han exclòs les accions vinculades a l’exercici del dret a la manifestació i al dret a la protesta. Tampoc s’han tingut en compte els casos relacionats amb la violència institucional o qualsevol altra forma de repressió provinent dels poders públics.