La Generalitat tanca la porta. El Govern de Pere Aragonès ha anunciat ara que descarta definitivament presentar-se a futures edicions dels Jocs Olímpics d'Hivern. L'anunci arriba després d'un llarg estira-i-arronsa entre Catalunya, l'Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol per intentar acordar presentar una candidatura conjunta i que, després de descartar-se, va quedar pendent l'aposta solitària de la Generalitat. Ara, fonts de l'executiu han explicat que no consideren possible acollir els Jocs ni el 2030 ni més endavant perquè "ja estan donades" les pròximes candidatures, segons revela Europa Press.

"En aquesta legislatura gairebé ja no esperem que torni a haver-hi una altra possible candidatura", indiquen les mateixes fonts. Amb tot, el Govern en responsabilitza el COE, ja que l'organisme espanyol encara "no ha donat resposta" a la proposta catalana d'acollir la cita internacional en solitari, feta el juliol de l'any passat, ara fa gairebé un any i mig. En aquest sentit, l'executiu considera que és el COE qui ha de "moure fitxa", i han assenyalat que si l'organisme presidit per Alejandro Blanco no els truca, el Govern no farà "ni un pas més".

El 20 de juny del 2022, el mateix Blanco confirmava que no presentaria davant del Comitè Olímpic Internacional una candidatura espanyola als Jocs del 2030, per la impossibilitat de posar d'acord Aragó i Catalunya per presentar un projecte conjunt als Pirineus. Durant setmanes, el president aragonès, Javier Lambán, havia insistit repetidament, i fins i tot amb un to bel·licista, a donar més protagonisme al seu territori, arribant a boicotejar l'aposta unitària. El mateix president del COE va acusar Lambán de mentir i no respectar l'acord tècnic al qual s'havia arribat per a una candidatura conjunta.

Només uns dies després, però, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, anunciava que, malgrat el fracàs de les negociacions, el govern català no desistia en la seva intenció de presentar una candidatura en solitari per als Jocs, i enviava al COE la seva proposta. "Seria un error no anar el 2030, perquè tenim opcions guanyadores, una bona candidatura, i si no pot ser amb Aragó, nosaltres sols podem liderar-la", va explicar. A més, va remarcar la possibilitat d'acollir cites posteriors. "Som un Govern que no vol perdre opcions. Per tant, estarem tant per al 2030 com per al 2034". L'executiu va traslladar al COE aquesta "predisposició", però un any i mig després encara no han rebut resposta de l'organisme espanyol, de qui depèn impulsar o no la proposta.

La sequera podria tirar-ho tot a terra

Amb tot, cal tenir en compte que, un any i mig després d'aquell moment, la crisi que pateix Catalunya per la sequera s'ha multiplicat. Actualment, les reserves d'aigua a les conques internes catalanes es troben el seu nivell més baix mai registrat, al 17%, i aquest és un condicionant clar a l'hora d'apostar per nous esdeveniments com aquest. Des del Govern, reconeixen que si en futur el COE tornés a interessar-se per formular una nova candidatura, aquesta hauria d'estudiar-se de nou "per temes com la sequera".

La mateixa Conselleria d'Acció Climàtica ha avisat aquest dissabte que l'evidència del canvi climàtic i la sequera que afecta tot el territori fan molt difícil que els Jocs d'Hivern "puguin celebrar-se en unes latituds com les de Catalunya". N'ha parlat la secretària del departament, Anna Barnadas, en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Es tracta d'un projecte que ja no estava en primera línia i tenim els informes necessaris per posar-hi molta precaució", ha apuntat. Barnadas ha assenyalat que l’actual situació climàtica ha posat Catalunya davant una “realitat complexa” i ha remarcat que en les àrees que podrien acollir uns eventuals Jocs no es preveuen grans nevades. Sobre l'ús de neu artificial a les pistes d'esquí catalanes, ha indicat que quan es desglaça s'acaba incorporant de nou al seu cicle natural, i que les zones on es produeix aquesta pràctica no es troben en emergència per sequera. Ara bé, ha reconegut que no dona una imatge adequada. “Caldria ser curosos amb aquest recurs que no és infinit”, ha afirmat.