El Govern ha explicat que es pugui produir neu artificial a les estacions d'esquí que depenen de la Generalitat, malgrat les restriccions per la sequera, amb l'argument que l'aigua que utilitzen els canons prové del desglaç i no es podria aprofitar de cap altra manera. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha garantit que per a la producció de neu "no es gasta ni un litre d'aigua de beure". D'altra banda, ha admès que encara no hi ha una situació que obligui a proveir Catalunya d'aigua a través de vaixells, però ha deixat clar que el Govern compta que aquest escenari s'acabarà produint.

La portaveu ha explicat que les estacions de muntanya que depenen de la Generalitat tenen un circuit que recull i emmagatzema l'aigua del desglaç. "Aquesta aigua és la mateixa que s'usa després per fer neu artificial. No es gasta ni un litre aigua beure ni aquesta aigua podria ser usada per res més si s'aboqués directament a la xarxa", ha explicat Plaja, que ha subratllat que, en cas que no s'utilitzés amb aquest objectiu, l'aigua del desglaç "es perdria". L'aigua que utilitzen els canons per produir neu, segons ha explicat Plaja, no rep cap tractament específic i s'utilitza tal com ha quedat emmagatzemada. A més, ha assegurat, que amb aquest ús "es contribueix al cicle de l'aigua que fa que els terrenys tinguin una millor orografia durant la primavera".

Vaixells: acabaran sent necessaris

D'altra banda, la portaveu ha reiterat que encara no s'ha produït la situació que obligui a portar aigua amb vaixells a Catalunya, però ha insistit que des de l'Agència catalana de l'aigua, s'estan "estudiant totes les previsions amb l'objectiu d'estar preparats per al pitjor dels escenaris". "No som en aquest punt, però tots els indicadors ens marquen que segurament hi acabarem sent", ha admès Plaja.

En relació amb aquest punt, Plaja s'ha limitat a explicar que l'origen de l'aigua que es pot traslladar amb vaixells dependrà del moment en què s'hagi d'adoptar aquesta decisió, que es podria portar de Mallorca, Marsella, o fins i tot de Tarragona, i ha admès que amb aquest sistema el preu de l'aigua és "molt més car".

Comissions bilaterals

A la reunió d'avui el Govern ha aprovat l'actualització dels membres de les comissions de negociació amb Estat. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, encapçalarà la part catalana de la comissió bilateral Generalitat-Estat, i abans, de cara reunió el Govern, s'adreçarà als grups parlamentaris perquè, si ho volen, designin un representant per a les reunions prèvies que celebri la delegació de la Generalitat.

La comissió bilateral d'infraestructures tindrà la consellera de Territori, Ester Capella, presidint la part catalana, mentre que en el cas de la Comissió mixta d'afers econòmics i fiscals serà la consellera d'Economia, Natàlia Mas, qui l'encapçalarà.

A la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, la portaveu ha assegurat que l'executiu s'alinea amb les declaracions de president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el conflicte entre Israel i Hamàs. Ha parlat d'"insuportable dolor" per l'elevadíssim i desproporcionat nombre de víctimes civils a Gaza i ha apostat pel reconeixement de l'Estat palestí.