El Govern ha denunciat l'ús partidista del comitè de l'Eurocambra presidit per Dolors Montserrat, que aquest dimarts ha patit un boicot d'eurodiputats. La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha recordat a les xarxes socials que l'audiència pública contra la immersió lingüística a l'escola catalana "era esbiaixada i no complia els requisits de pluralitat". Pràcticament, en la mateixa línia com ja s'havia expressat Plataforma per la Llengua en una carta al Parlament Europeu per advertir que l'eurodiputada del PP volia atacar els catalanoparlants.

En un fil de Twitter, Serret ha destacat que l'executiu català treballa "per explicar a eurodiputats/des de tots els grups polítics el sistema d'immersió lingüística de Catalunya". Què és el que explica? Doncs que aquest model educatiu "té un gran consens social i parlamentari", que "és un model d'èxit com demostren els resultats acadèmics" i que "és puntal per la cohesió social". En canvi, Montserrat s'ha dedicat a transmetre la idea que existeix un "apartheid al castellà".

L'article a 'EUobserver'

La consellera s'ha fet ressò d'un article d'opinió publicat aquest dimarts a EUobserver, un dels mitjans de referència en informació sobre la Unió Europea. En el text, tres eurodiputades expliquen els motius pels quals diversos grups polítics han boicotejat l'audiència del comitè de peticions presidit per Montserrat. "Pel bé de la democràcia europea, hem d'evitar la instrumentalització de l'Eurocambra", ha conclòs Serret. Els grups que han abandonat la sessió que carregava contra la immersió lingüística han sigut els Verds/ALE, els Socialdemòcrates i l'Esquerra.

Les eurodiputades que signen l'article són la danesa Margrete Auken, la gallega Ana Miranda i la catalana Diana Riba (d'ERC) — les tres del grup parlamentari dels Verds/ALE. Per una banda, totes tres destaquen l'enfocament "esbiaixat" de Montserrat, asseguren que la comissió "ha tornat a ser manipulada amb finalitats partidistes per la dreta espanyola" i critiquen que el comitè "s'ha instrumentalitzat al servei de les lluites polítiques internes a Espanya del PP" des del 2017. Per una altra, recorden que la immersió lingüística "busca el domini de totes les llengües oficials", "gaudeix d'un ampli consens social i polític", "genera cohesió social" i "ofereix resultats acadèmics positius". "No és un debat que divideixi independentistes i no independentistes, sinó que té suport transversal al Parlament", apunta. Finalment, denuncien que aquesta audiència pública "farà que el comitè torni a ser un altaveu de les lluites polítiques que la dreta espanyola no pot guanyar ni a Espanya ni a Catalunya".