Carta de Plataforma per la Llengua a l'Eurocambra per la sessió espanyolista de Dolors Montserrat, que ha rebut una allau de crítiques per convertir la comissió en un "circ" anticatalà. El president de l'entitat, Òscar Escuder, ha fet saber a Roberta Metsola que l'audiència pública sobre la immersió lingüística que se celebrarà aquest dimarts al Parlament Europeu "suposa un nou intent de l'eurodiputada Dolors Montserrat per atacar els catalanoparlants". Escuder també ha enviat una petició de queixa a la defensora del poble europeu, Emily O'Reilly.

El president de Plataforma per la Llengua ha demanat a les dues que intervinguin per "frenar l'ús partidista que fa Montserrat de la comissió", ja que es tracta d'una petició de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe i d'una audiència pública amb quatre ponents manifestament contraris al model d'escola en català: Teresa Freixas, Jorge Calero, Jesús Rul i Manuel Jesús Acosta, diputat de Vox al Parlament. A més, Escuder ha recordat que la Comissió Europea ja s'ha posicionat en contra d'examinar el sistema d'immersió lingüística en tres ocasions. Per què? Perquè és un "assumpte intern" de l'estat espanyol i no té competències per actuar-hi. "La decisió de Montserrat d'organitzar aquest acte malgrat les declaracions de la Comissió suposa un mal ús dels recursos públics en benefici dels interessos partidistes de la presidenta i en contra dels valors europeus de protecció de les minories", ha denunciat.

 

Catalanofòbia, el Parlament Europeu i l'ONU

L'entitat ha considerat que l'audiència organitzada per Montserrat "atempta contra els mateixos interessos generals del Parlament Europeu, que pot veure minvar la confiança que hi dipositen els ciutadans, i va en contra dels posicionaments del relator especial de l'ONU per a les minories, Fernand de Varennes". Així, Plataforma per la Llengua ha recordat que el relator ha denunciat "que l'estat espanyol no reconeix l'existència de les seves minories lingüístiques, ha demanat que es modifiqui el marc legal espanyol perquè considera, com el Comitè d'Experts del Consell d'Europa, que és un marc legal discriminatori, i ha defensat que l'Estat no fa prou per aturar els discursos de l'odi contra les minories, uns discursos que justament són promoguts per alguns dels ponents d'aquesta audiència".

Què promouen els ponents de l'audiència? L'entitat destaca el que diu Jesús Rul, que defensa que "s'està forçant els espanyols a un apartheid lingüístic" i que la minoria catalanoparlant és "etnicista, supremacista i excloent". "Totes dues afirmacions contribueixen a demonitzar els catalanoparlants i no només són falses, sinó que són malicioses, perquè acusen un grup de població, el catalanoparlant, que és una minoria a l'estat espanyol, de segregar un grup de població majoritari a l'Estat, el dels castellanoparlants", ha apuntat Plataforma per la Llengua. Finalment, Escuder ha considerat que donar veu només a ponents contra la immersió "només contribueix a revifar les posicions de l'espanyolisme i l'assetjament contra les minories lingüístiques d'Europa".