El Departament de la Presidència del Govern, a través de l’Institut Català de les Dones, ha presentat una denúncia davant el servei especial de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona perquè prohibeixi la circulació per la ciutat de Barcelona de l’autobús antifeminista d’HazteOír, que té previst recórrer la capital catalana la setmana que ve.

En la denúncia, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, argumenta que la llibertat d’expressió “no és llibertat i impunitat d’agressió i els missatges de l’autobús esmentat neguen la dignitat humana, inciten a l’odi, l'hostilitat, la discriminació i la violència contra les dones”.

La iniciativa de l’Associació HazteOir.org demana la derogació de les lleis de gènere i les normes LGTBI, sota els lemes “no és violència de gènere, és violència domèstica” i “les lleis de gènere discriminen l’home”. A més, s’utilitza la figura del dictador de l’Alemanya nazi, Adolf Hitler, que apareix dibuixat amb la cara maquillada i el símbol feminista a la gorra.

El Govern considera, a través d'un comunicat, que aquests missatges difonen “un sentiment d’antipatia i aversió contra les dones i l’activisme social que defensa els drets de les dones, associant la iconografia i terminologia nazi als moviments de reivindicació feminista". A més, consideren que "és una propaganda que ataca la dignitat, els drets i la llibertat de les dones, creant un clima que normalitza la discriminació contra les dones i contra qualsevol persona que no té encaix en la perspectiva supremacista o excloent dels seus promotors”.

Per tot això, el Govern considera que aquests fets “poden ser constitutius d’un delicte d’odi i discriminació per raó de sexe” i sol·licita a la fiscalia que prohibeixi la circulació per la ciutat de Barcelona de l’autobús de l’associació HazteOir.org. D’altra banda, els serveis jurídics de la Generalitat obriran expedient sancionador a HazteOír, en virtut de la llei d’igualtat, i adoptaran una mesura cautelar demanant que es treguin els símbols masclistes si volen entrar a Catalunya.