"Si ens quedàvem de braços creuats, hi guanyaven els de sempre". Amb aquesta afirmació, la consellera de Justícia, Ester Capella, d'ERC, ha presentat aquest dimarts el decret de mesures urgents de contenció dels contractes d'arrendament d'habitatge. És a dir, posa topall als preus del lloguer a Catalunya, on s'han disparat un 40% en els darrers cinc anys.

Al costat de Capella, compartint el mateix faristol per fer l'anunci, el conseller de Territori, Damià Calvet, de Junts per Catalunya. Una imatge inèdita -la de compartir un mateix faristol-, volguda i calculada que intenta projectar unitat, després de setmanes de batussa interna entre els socis de l'executiu en relació al decret llei. La mesura arriba en plena campanya electoral i això ha generat tensions. A JxCat discrepaven de les presses i la urgència amb què ERC volia impulsar-la, hi veia tics electoralistes, i volia incloure-hi solucions més estructurals, com l'ampliació del parc públic d'habitatge. Els republicans van promoure fa dues setmanes una iniciativa al Parlament per forçar el Govern a haver de posar-se les piles en aquesta matèria. 

Què diu el decret?

L'administració tindrà potestat per declarar àrea amb mercat d'habitatge tens els barris o ciutats on hi hagi una falta acreditada de pisos de lloguer assequible i podrà procedir a limitar-hi els preus. Allà on s'apliqui el topall, el cost del lloguer només podrà superar un 10% l'índex de referència. En el cas dels habitatges nous o completament rehabilitats, podran llogar com a molt un 20% per sobre d'aquest índex. Els pisos que ja estaven llogats abans de l'entrada en vigor del decret podran seguir arrendats en les condicions anteriors. 

L'índex de referència varia en funció de cada àrea. Per calcular-lo es tenen en compte variables com la superfície, la ubicació, l'antiguitat i l'estat de manteniment de l'edifici i el certificat energètic de la finca. 

El decret dóna un tractament específic a la ciutat de Barcelona. Se cedeix a l'Ajuntament la facultat de decidir i decretar les zones de mercat tens. 

Unitat de Govern

Al llarg de la compareixença dels membres de l'executiu, la portaveu i consellera de Presidència ha insistit que "el Govern està unit, seguim treballant conjuntament malgrat el cicle electoral". Meritxell Budó ha deixat clar que no és incompatible que JxCat i ERC es presentin per separat i competeixin a les urnes amb que vagin de la mà governant plegats a la Generalitat. 

La CUP, a la sala de premsa

De la roda de premsa d'avui ha quedat una altra imatge tan estranya com inèdita. Una diputada de la CUP, Maria Sirvent, i la seva cap de comunicació s'han presentat a la sala de premsa del Govern, s'han assegut entre els periodistes i han intentat preguntar als consellers.

el nacional   maria sirvent   mfernandez

Budó els ha recordat que aquest no era el lloc indicat per fer-ho, sinó el Parlament. La CUP denuncia que el drecret s'ha fet d'esquenes a l'oposició.