La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha revelat que Junts pel Sí va informar a la CUP que volia "un marge de 15 dies o tres setmanes" per buscar mediadors i poder "dialogar", abans de declarar definitivament la independència. "No volíem posar una data concreta, però si en les properes setmanes", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La consellera ha assenyalat que el president la Generalitat, Carles Puigdemont, ha de respondre "al més aviat possible" el requeriment de Mariano Rajoy amb "el discurs que va fer el mateix president" dimarts i "la declaració d'independència signada per 72 diputats". Bassa ha afirmat que el Govern es reunirà "aquests dies" per "acabar de lligar" la resposta. Rajoy va donar a Puigdemont fins dilluns a les 10 hores per aclarir si havia declarat la independència i fins dijous a les 10 hores per explicar quines mesures prendrà per "retornar a la legalitat".

Bassa ha explicat que hi va haver "moltes institucions" i "persones", tant de dins de l'Estat espanyol com internacionals, que van demanar que la declaració d'independència no tingués efectes immediats. Davant d'aquestes demandes, el Govern va pensar que tenia "l'oportunitat de fer-ho de manera més ben feta". I a partir d'aquí, es va informar a la CUP que calia un marge de "setmanes" perquè es designessin aquests mediadors. 

"Dialogar i negociar"

"Abans de creuar cap línia volem dialogar amb tothom i poder negociar", ha dit Bassa, que ha subratllat que el Govern creu que "tothom hauria de ser demòcrata, tenir finestres obertes i vies d'oportunitat". 

"El requeriment sembla molt clar que és un inici del 155. Si és així, que quedi clar que nosaltres continuem volent dialogar i ells posen barreres", ha afegit. Bassa ha dit que el Govern espanyol "no pot deixar de pensar en la quantitat de gent a Catalunya que pensa que ha de desconnectar" i que pateix desafecció. 

La CUP ho nega

Bassa havia indicat inicialment que el termini havioa estat consensuat amb la CUP, però el mateix grup ha matisat les paraules de Bassa. Fonts de la CUP consultades per l'ACN aquest dijous han negat que hi hagués cap acord amb el Govern en aquesta línia, i han asseverat que la proposta de dues a tres setmanes en busca d'una mediació és només del Govern. Els cupaires insisteixen, doncs, que aquesta proposta no estava ni acceptada ni consensuada i que, en tot cas, el Govern va plantejar a la CUP proclamar la independència i prorrogar-la 15 dies en cas d'haver-hi una mediació, però mai suspendre la declaració.

A més, els anticapitalistes han assegurat que des del cap de setmana passat van intentar contactar amb el Govern, JxSí, l'ANC i Òmnium per reunir-se i poder aclarir aquesta proposta, però que no van obtenir resposta fins una hora abans de l'inici del ple de dimarts.

Dolors Bassa, ha acceptat a través de Twitter que Junts pel Sí només va informar la CUP del termini de setmanes per dialogar, i que, per tant, la decisió no va ser consensuada amb la CUP.