El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha culpat aquest dissabte Aena de la vaga dels treballadors de terra d'Iberia a l'aeroport de Barcelona per manca d'inversions.

En declaracions a TV3, el conseller ha responsabilitat així a Aena, però també al fet que la Generalitat no pugui gestionar l'aeroport de la capital catalana.

"Si AENA hagués fet les inversions que toquen i hi hagués un sistema de gestió descentralitzat, capaç de disposar i oferir tarifes diferenciades i adaptades al territori, s'aprofitaria millor la infraestructura en benefici de la nostra economia", ha comentat Calvet.

Compareixença al Parlament pels contractes entre Govern i Ryanair

Per altra banda, Calvet ha lamentat que es puguin perdre llocs de treball a l'aeroport de Girona pel tancament de la base de Ryanair, ha anunciat que convocarà a la companyia dilluns i ha demanat comparèixer al Parlament per explicar "els contractes de promoció turística entre el Govern i Ryanair".

El conseller ha recordat que empreses, ajuntaments i la Generalitat "fa anys que promocionem l'aeroport per dinamitzar l'economia de les comarques de Girona", però ha puntualitzat que aquesta promoció, en conveni amb l'empresa, no està vinculada al fet de tenir o no tenir base a l'aeroport de Girona".

Calvet també ha demanat que no s'assenyali la Generalitat com a responsable de la situació, després que aquest mateix dissabte el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, hagi apuntat a l'administració catalana i als agents econòmics del territori. 

Ryanair veu difícil reubicar els treballadors acomiadats a Girona

La delegada sindical d'USO Ryanair a l'aeroport de Girona, Lídia Arasanz, considera que serà difícil que l'aerolínia reubiqui als treballadors que acomiadi a Girona en altres bases, ja que l'empresa els va traslladar recentment que té "overbooking de treballadors".

"En l'última mediació que vam tenir amb l'empresa, quan ens van comunicar el tancament de Tenerife i Las Palmas, ens van dir que les bases estan totes plenes i tenen un overbooking de treballadors ara mateix en plantilla. Que ho veuen molt negre per poder recol·locar a aquestes persones", ha explicat en declaracions a EFE.

Ryanair va comunicar aquest divendres a la seva plantilla que el 8 de gener del 2020 tancarà les seves bases en els aeroports de Gran Canària, Tenerife Sud, Lanzarote i Girona i que, en paral·lel, iniciarà un procés d'acomiadament col·lectiu dels 512 treballadors.

En el cas de l'Aeroport de Girona-Costa Brava, els sindicats xifren en 164 el nombre de persones que perdran el seu lloc de treball, entre tripulants de cabina i pilots.