El Govern ha convocat els representants sindicals dels treballadors penitenciaris a una reunió aquest dilluns 18 de març a les 9 del matí a la seu del Departament de Justícia per tractar la crisi dels darrers dies. En un comunicat ha detallat que, per part de l’administració hi seran el secretari general de Justícia, Jordi Martinoy; la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral, i el director general d’Afers Penitenciaris, José María Montero. Es tracta d'una proposta per intentar que els representants dels treballadors seguin a la taula de diàleg, ja que aquests han demanat reiteradament la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart i també del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, dues persones a qui no consideren interlocutors vàlids.  Així, el Govern proposa altres noms i espera una resposta dels sindicats, que ja van plantar Ubasart el passat divendres.

Ubasart defensa els alts càrrecs de presons

Davant la intenció dels funcionaris de reprendre els bloquejos de les presons aquest dilluns, la consellera ja ha advertit en roda de premsa aquest diumenge que estan "tots els escenaris sobre la taula" en coordinació amb el Departament d'Interior per garantir la normalitat als centres i "els drets i la seguretat" d'interns i treballadors. "La situació d'ahir i abans-d'ahir no es pot repetir", ha avisat. Unes declaracions han encès encara més els ànims dels treballadors penitenciaris, que exigeixen la dimissió o el cessament del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, després que una treballadora fos assassinada al centre de Mas d'Enric a mans d'un intern divendres passat. De fet, el portaveu d'UGT Presons, Xavier Martínez, ha explicat que aquest diumenge no hi ha protestes als centres penitenciaris perquè donen 24 hores a Ubasart perquè prengui decisions i destitueixi el secretari de Mesures Penals.

Malgrat la pressió dels sindicats, Ubasart ha descartat la destitució i, per contra, ha refermat la figura de Calderó. "És la millor persona que podem tenir al capdavant del sistema i de la gestió d'aquesta crisi", ha assegurat. La consellera ha explicat que el secretari va començar la seva tasca a presons el 1984 com a voluntari i ha dit que porta tota una vida construint el model penitenciari català. També ha destacat que va ser el responsable de tancar la Model i el que va estar al capdavant de la gestió de les presons durant la pandèmia, una gestió que ha assegurat és exemple arreu d'Europa. Per tot plegat, ha asseverat que no té dubtes sobre la professionalitat i la vàlua de Calderó. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!