La portaveu del Govern, Neus Munté, ha tret importància a l’enfrontament entre JxS i la CUP arran de la moció que la Mesa del Parlament ha admès a tràmit i que insta el legislatiu a reafirmar-se en la declaració de ruptura del 9-N. Segons Munté, més enllà dels diferents però legítims punts de vista, no hi ha cap evidència per qüestionar que la CUP posi en perill el pacte d’estabilitat acordat en la investidura. “Fins al moment, l’acord s’ha anat complint i res ens fa pensar que no es pugui mantenir”, ha afirmat en la roda de premsa posterior al consell executiu. La portaveu sí que ha reconegut que “l’excés de gesticulació no ajuda” i que “cal treballar des de la confiança i la tranquil·litat”. En aquesta línia, ha afirmat que el Govern “no necessita una revàlida cada 15 dies”.

Moció de desconnexió

Pel que fa a la moció de la CUP que la mesa ha admès a tràmit, Munté ha reiterat que el Govern i els partits que hi donen suport treballen “de manera proactiva, amb determinació i responsabilitat” i ha afegit que el Govern compleix “escrupolosament amb el full de ruta que va sortir de les urnes i ratifica el mandat democràtic”. Això sí, Munté no ha volgut valorar si, tal i com preveu la moció, en un mes s’haurà redactat el pla de ruptura.

La CUP marca perfil

Tot plegat succeeix hores després que la CUP ha advertit que no canviaran “ni una coma” de la moció de desconnexió. La Mesa ha admès la moció però ha posat com a condició, a proposta de JxS, que s’hi introdueixin esmenes per modificar possibles il·legalitats. "Fins ara pensàvem que JxSí caminava en aquesta direcció -cap a la desconnexió-. Si han canviat de direcció que ens avisin", ha etzibat Anna Gabriel.

Munté desmenteix Albiol

Munté també ha replicat el líder del PP. Xavier Garcia Albiol, que ha acusat el Govern de pactar un pla de retallades amb Hisenda i d’amagar-ho a l’opinió pública. La portaveu del Govern ha desmentit Albiol i ha assegurat que el document al qual fa referència el dirigent popular és un “tràmit tècnic que totes les comunitats autònomes que demanen el FLA han de presentar”.

“A diferència del que insinua Albiol, no és res secret. És una qüestió tècnica, pautada i un requisit per poder accedir al FLA”, ha reiterat. A més, Munté ha remarcat que, en cap cas, es tracta d’un pla de retallades. El Govern, ha dit, es manté en el compromís de no aplicar retallades el 2016 i d’aplicar el pla de xoc social.