El Govern ha acordat amb Endesa condonar el deute energètic de 2021 d'un total de 41.000 famílies vulnerables de Catalunya, segons ha anunciat aquest dimecres el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano. Aquesta mesura se situa en el marc del conveni entre el Govern i la companyia subministradora signat per l'anterior consellera Violant Cervera per regular la pobresa energètica i fer front a una "situació impresentable". "No podíem acceptar que el deute continués perseguint a les famílies", ha afirmat el conseller en la seva primera comissió parlamentària davant del Departament. Campuzano ja ha advertit que si aquestes condicions segueixen, també assumiran el deute de 2022. Per la seva part, la directora general de Serveis Socials del Departament de Drets Socials, Mariona Homs i Alsina, ha assegurat que són "conscients de la dificultat en l'abordatge de la pobresa energètica" i ha apuntat que el seu compromís és "absolut".

Durant la reunió de la Taula de Pobresa Energètica, han detallat que Endesa assumirà el 50% de l'import del deute, mentre que el 50% restant ho faran la Generalitat i les entitats locals. Un pagament que es farà efectiu en els pròxims dies. En la trobada també s'ha explicat el Pla de treball del grup interdepartamental, i s'han abordat altres temes referents a l'accés als subministraments de les llars vulnerables. El conseller ha fet una valoració positiva de la reunió, on s'ha parlat de buscar acords amb la resta de companyies subministradores, seguint la línia que s'ha fet amb Endesa.

El conseller reclama més finançament de l'Estat

Campuzano ha aprofitat la seva intervenció per reclamar la gestió del bo social elèctric de l'Estat, apuntant que a Catalunya hi ha unes 30.000 famílies que haurien de rebre aquesta prestació. Precisament, des del Departament de Drets Socials han anunciat que impulsaran una campanya per ampliar el coneixement i arribar a totes aquestes llars vulnerables. En aquest sentit, han apuntat que és necessari crear "polítiques d'eficiència i estalvi energètic" perquè "són clau per revertir la despesa energètica en les llars". Durant la comissió, el conseller de Drets Socials també ha retret a l'Estat que "només" assumeix el 20% del finançament en matèria de dependència a Catalunya i ha demanat revisar la llei.

Campuzano, satisfet amb l'augment de l'IRSC

A més a més, el conseller ha parlat sobre l'augment en un 8% de l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que pujarà fins al voltant dels 615 euros mensuals. Segons Campuzano, aquesta mesura pactada entre el Govern de la Generalitat, els principals sindicats (CCOO i UGT) i les organitzacions empresarials (Foment i Pimec) té un "valor històric incalculable". Així mateix, s'ha mostrat sorprès que el Govern  no hagués "abordat abans la descongelació de l'IRSC en els últims 12 anys".