El Govern, a través del Departament d'Economia dirigit pel vicepresident Pere Aragonès, i els comuns estan negociant crear un nou tram autonòmic de l'IRPF per a rendes superiors als 90.000 euros, en el marc de la negociació pels pressupostos, i ara han de negociar amb quin tipus anirà. Segons han explicat fonts dels comuns, la seva aposta és que sigui amb un tipus del 23%. Actualment, els que guanyen entre 53.400 bruts i 120.000 l'any tributen per un 21,5% a Catalunya –al qual se li ha de sumar la quota estatal que està al voltant del 22,05% a partir dels 60.000 euros–.

A més, totes dues parts també estarien negociant crear un altre tram autonòmic per a rendes de 120.000 euros, amb un 25%, un percentatge que actualment s'aplica a partir dels 175.000 euros.

D'altra banda, els comuns també opten per una rebaixa o eliminació de bonificacions en impost de successions –matèria que va dificultar una entesa en l'anterior negociació de comptes– i una rebaixa de l'IRPF per a les rendes més baixes. En una entrevista a Rac1 aquest dilluns, Albiach, que ha parlat de "preacord" en algunes matèries, ha reconegut que la negociació és "complexa" perquè hi ha qüestions socials que no queden recollides en els comptes que treballa Aragonès.

Els comuns negocien de manera continuada –excepte en el període electoral– els pressupostos amb el Departament d'Economia, però ho fan amb cautela. Consideren que l'anterior cop, quan les negociacions es van trencar, van cometre "l'error" de retransmetre les trobades "en directe". Ara, apel·len a la discreció i apunten que són conscients de la situació actual, amb uns pressupostos prorrogats des del 2017.