El Govern cessarà pròximament Jaeyeok Yoon Kang com a delegat a Corea del Sud, càrrec per al qual va ser nomenat el 27 de setembre del 2022 per a un mandat de quatre anys. La informació, avançada per Exterior.cat, ha estat confirmada per fonts del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea a ElNacional.cat. La sortida de Yoon Kang de la delegació es produeix tan sols set mesos després que s’obrís la delegació a Corea del Sud en el marc de la visita institucional que hi va fer l’actual president en funcions, Pere Aragonès.

Les raons del cessament no han transcendit, tot i que l’obertura de la delegació a Corea del Sud es va considerar una aposta important del Govern d’ERC en el marc de la seva política exterior. De Corea del Sud, a més, pengen algunes iniciatives empresarials destacades, com és ara la inversió del grup Lotte que s’està desplegant a Mont-roig del Camp, al Camp de Tarragona.

Tot i ser nomenat el setembre del 2022, Yoon Kang -d’acord amb el portal de transparència de la Generalitat- no té reunions registrades com a delegat fins al 28 de març del 2023. La seva activitat com a delegat inclou 69 reunions amb 51 grups d’interès. La seva darrera reunió registrada com a delegat al país asiàtic és del 28 de gener del 2024.

Corea, país "prioritari"

Durant la seva visita institucional a Corea del Sud, Pere Aragonès va dir que aquest país era “prioritari” i que per això s’impulsaria “un pla de mesures específic per a les empreses coreanes per tal d'incrementar les inversions". En aquell viatge es va reunir amb responsables de Lotte Energy Materials, que va confirmar la inversió de 1.200 milions d’euros a Mont-roig del Camp per fabricar un component essencial per a bateries elèctriques. Es tracta d’un projecte ja en marxa, redimensionat, i que ha aixecat un moviment d’oposició en aquesta localitat del Camp de Tarragona. Així i tot, pel Govern es tracta d’una inversió “estratègica”.

Yoon Kang va ser escollit pel càrrec després d'haver participat en el concurs convocat pel Departament d'Acció Exterior, amb un jurat compost per grups d'experts en l'àmbit internacional i de recursos humans. Llicenciat en arquitectura per l'Escola Superior d'Arquitectura i Tecnologia de la Universitat Camilo José Cela i diplomat en arquitectura tècnica per l'Escola Superior de Disseny Elisava, acumulava en aquell moment set anys d'experiència laboral al país asiàtic, on ha treballat en diverses empreses especialitzades en matèria de planificació territorial i urbanisme. També amb un màster en Arquitectura del Marc Espanyol de Qualificacions, Kang ha col·laborat amb el govern coreà en projectes urbans d'ajuda oficial al desenvolupament i de suport de polítiques urbanes i d'habitatge.

Corea del Sud és el tercer país asiàtic amb un volum més alt d’inversió estrangera a Catalunya, només per darrere del Japó i la Xina, i el novè país del món que més ha invertit a Catalunya en els últims cinc anys, segons el Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!