El Govern celebrarà, com cada dimarts, el Consell Executiu, malgrat ser festiu el 12 d'octubre per la commemoració del Dia de la Hispanitat. De la mateixa forma, després de la reunió del president i els consellers, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, oferirà una roda de premsa posterior.

La decisió de la Generalitat ha estat la de mantenir la reunió i no ajornar-la. De fet, ja el passat dimarts, en la seva roda de premsa, Plaja va avançar que la reunió es faria "com cada setmana". Amb aquesta decisió, serà la primera vegada que el Consell Executiu celebra la seva reunió coincidint amb la festivitat del 12 d'octubre.

L'independentisme sempre ha estat crític amb la celebració d'aquest festiu i en moltes ocasions s'han fet crides a mantenir l'activitat institucional i política, fet que ja ha passat amb altres dates, com el 6 de desembre, quan se celebra el dia de la Constitució espanyola.

ERC avisa que, ara com ara, no votaria els pressupostos de l'Estat

L'agenda política d'aquest dilluns també la protagonitza un dels socis del govern de coalició de la Generalitat, en aquest cas, Esquerra Republicana. La portaveu de la formació, Marta Vilalta, ha anunciat que, ara com ara, "estem molt lluny" d'aprovar els pressupostos de 2022 de l'Estat espanyol. El PSOE i Unidas Podemos han defensat sovint que un dels socis prioritaris per pactar aquests comptes ha de ser ERC, però des del partit republicà critiquen que el govern central "no està fent els deures". Dins d'ERC molesta que no s'estan "acomplint els compromisos adquirits" i no els ha agradat descobrir detalls de l'avantprojecte a través de la premsa.

La posició d'ERC no satisfà a La Moncloa que, a diferència del Govern, sí que ha traslladat el Consell de Ministres del dimarts a aquest dilluns amb motiu de la festa del 12 d'octubre. L'executiu central vol treure-hi ferro, però recalca que desvinculen el traspàs de Rodalies dels pressupostos de 2022. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, sosté que és molt "precipitat" que Esquerra es posicioni sobre uns pressupostos que "desconeixen". Els comptes seran presentats aquest dimecres al Congrés per part de la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.

Més enllà d'ERC, el PNB i altres socis de l'executiu estatal, Rodríguez ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que també allarguen la mà per aprovar els pressupostos a Junts per Catalunya, a Ciutadans o al PP.

 

Imatge principal: Fotografia del Consell Executiu en la seva darrera reunió el passat 5 d'octubre. ACN.