La secretària de Relacions Exteriors de la Generalitat, Maria Badia, ha inaugurat avui a Berlín la nova seu de la representació del Govern català a Alemanya i ha reivindicat el dret a celebrar un referèndum sobre la independència.

Davant membres de la comunitat catalana i altres convidats, entre ells el vicepresident del Parlament bavarès, Reinhold Bocklet, i el representant de l'Estat federat de Baixa Saxònia a Berlín, Michael Rütter, Badia ha destacat el "conflicte polític i institucional" que viuen Espanya i Catalunya.

La política catalana ha sostingut que al Parlament català existeix una àmplia majoria favorable al fet que els ciutadans siguin consultats i ha destacat la determinació del Govern que Catalunya "participi en el canviant escenari internacional".

Ha repassat la història recent del moviment independentista català i ha destacat la gran mobilització ciutadana a favor de la consulta sobre la independència del 2010, així com els resultats de les eleccions catalanes del 2015. Aquests comicis van donar una àmplia majoria a les forces que demanen celebrar un referèndum, ha apuntat, per incidir en el que ha denominat "dret fonamental a la lliure expressió".

Badia ha criticat també les successives negatives del Govern espanyol a debatre amb Catalunya "quan, com i amb quina pregunta" hauria de celebrar-se aquell referèndum i ha demanat aliats en defensa del seu "dret" a decidir.