El Govern català ha deixat en evidència l'executiu espanyol i el rei Felip VI a Mèxic, per la negativa a demanar disculpes per els excessos de la colonització d'Amèrica. El conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, ha actuat en sentit oposat i s'ha disculpat aquesta setmana al Parlament, davant el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i els pobles indígenes pels abusos de la conquesta d'Amèrica, pels catalans que hi van participar. La disculpa ha tingut un gran ressò al país nord-americà.

Mitjans de Mèxic han destacat les paraules de Bosch. El diari El Universal ha contraposat directament la disculpa catalana amb l'actitud espanyola. 

El Universal

"Les declaracions de Bosch contrasten amb la posició del govern espanyol, que a través del ministeri d'Exteriors va emetre un comunicat en el qual va lamentar "profundament" que es fes pública la carta que López Obrador va adreçar al rei Felip VI", assenyala.

El diari El Heraldo de México ha recordat que el pronunciament del conseller català ha tingut lloc després que López Obrador va enviar una carta al rei d'Espanya i no ha trobat resposta. "Dies enrere el govern d'Espanya va anunciar que no demanaria perdó pels fets que van succeir fa 500 anys", ha explicat.

Publimetro

El diari Publimetro ha estat més explícit i ha titulat obertament en el sentit que "Catalunya dona suport a López Obrador i condemna els abusos d'Espanya a Amèrica". I recull unes declaracions del president de Mèxic on es mostra sorprès per la polèmica que ha causat la seva petició de disculpes a Espanya, mentre recorda que al Vaticà -a qui també ho va demanar- no s'ha produit cap tensió.

El sol de México recull a més les paraules de Bosch en el sentit que la conquesta d'Amèrica "va ser potser el procés més mortífer de la història de la Humanitat". I el diari Politico apunta que la filtració de la carta al rei Felip VI podria no haver sortit de Mèxic sinó dels serveis governamentals espanyols, segons el mateix López Obrador.