El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, han anunciat que el Govern convocarà una cimera al Palau de la Generalitat amb els diferents agents vinculats amb el sector de la fruita per tal d'analitzar i posar damunt la taula solucions que permetin garantir el futur de la pagesia davant les dificultats que travessa. També han explicat que, entre finals de febrer i principis de març, Agricultura farà efectiu el pagament dels primers 1,5 milions d'euros corresponents al Pla d'arrancada de fruita de pinyol.

Torra i Jordà s'han reunit aquest dimecres a Lleida amb representants del sector de la pagesia i alcaldes lleidatans per expressar-los el suport del Govern i escoltar les seves demandes. El president Torra i la consellera Jordà han expressat el suport del Govern al sector de la pagesia i han posat de manifest de seva importància per al país i, per això, han defensat la necessitat que els productors es puguin "guanyar la vida amb tota dignitat".

Crèdits tous

Torra també ha avançat que, "entre finals de febrer i principis de març, s'acabaran de pagar totes les subvencions pendents" i ha recordat la línia de crèdits per als productors de fruita dolça. Jordà, ha explicat que Agricultura traurà una línia de crèdits per a circulant d'entre 5.000 i 60.000 euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF) a un tipus d'interès euríbor +2,75 com a màxim, i amb l'assumpció de risc del 80% per part de la Conselleria. Així mateix, Jordà ha explicat que personal de l'ICF es desplaçarà al territori per ajudar en els tràmits a tots els productors que s'hi acullin.

Jordà ha destacat l'alt grau d'implantació del Pla d'Acció de la Fruita Dolça, que es va començar a aplicar el 2018, amb el consens del sector, i que recull accions de fons, estructurals, a mitjà i llarg termini. La consellera ha reconegut que ara "cal avançar i aprofundir encara en alguns aspectes", per la qual cosa, ha assenyalat que "hi ha deures per a tothom". "La Generalitat ja ha fet els seus, però inventarem tot el què sigui necessari", ha assegurat.

Cal anar més enllà

Els representants del sector han valorat positivament la reunió i els compromisos assolits pel Govern tot i que han defensat que no són suficients i "cal anar més enllà", segons ha exposat el portaveu de la Plataforma en Defensa de la Fruita, Jordi Vidal, que també ha reclamat que cal donar més visibilitat al sector entre el conjunt de la ciutadania per la tasca que porta a terme, davant les dificultats que viu actualment. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha traslladat a Torra i Jordà la importància de saber "quin producte s'està venent a Mercabarna i el seu origen" i ha reclamat que la Generalitat posi en marxa campanyes per incentivar el consum de fruita de proximitat.

L'alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha explicat que es tracta que la crisi que viu el sector de la fruita és "estructural" i ha reiterat el suport dels ajuntaments lleidatans amb els productors. "és cabdal pel territori que la pagesia pugui viure", ha afirmat. Per això, Vidal ha reclamat la implicació dels diferents departaments de la Generalitat, així com de la resta d'administracions a l'hora de cercar solucions.

A més de Torra i Jordà i altres representants del Govern, la trobada celebrada a Lleida ha reunit alcaldes de poblacions productores de fruita, responsables de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la Plataforma en Defensa de la Fruita, de la FCAC i de la patronal Afrucat, entre altres.